Keveset alszanak a magyar kamaszok

február 6., vasárnap 15:11
3

Nem megfelelő alvásszokások kialakulására figyelmeztet vasárnap délutáni közleményében a Magyar Alvás Szövetség.

A szövetség szerint a felnőtt korba történő átmenet időszakát élő fiatalok vannak a leginkább veszélyeztetett helyzetben. A magyar tinédzserek keveset alszanak, ami már középtávon is mentális és egészségügyi problémákhoz vezethet.

A szövetség orvosi intézete, a Budapesti Alvásközpont tapasztalatai alapján a tinédzser jelentős hányada kevesebbet alszik, mint amennyire szüksége lenne.

A National Sleep Foundation és az American Academy of Sleep Medicine ajánlásai szerint ennek a korosztálynak naponta 8-10 óra pihentető alvásra van szüksége az egészsége megőrzése érdekében.

Az alváshiány figyelemhiányhoz vezethet, és negatívan befolyásolja a tanulmányi teljesítményt, és egészségügyi kockázatot is hordoz.

A tinédzserek nem megfelelő alvása összefüggésbe hozható a depresszió és a viselkedési problémák, valamint a cukorbetegség és a magas vérnyomás kialakulásának fokozott kockázatával, plusz negatív hatással van a sportteljesítményre is. Ez részben a cirkadián ritmusuk természetes eltolódásának köszönhető, ami megnehezíti a 23 óra előtti elalvást.

Az alvásproblémákhoz hozzájáruló egyéb tényezők közé tartozik a szövetség szerint a korai iskolakezdés, a házi feladatok és délutáni kötelezettségek megnövekedett terhelése, a mozgalmas társasági élet, és az elektronikus eszközök túlzott használata.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt