Németország kész további csapatokat vezényelni Litvániába, a NATO keleti szárnyának megerősítésére

külföld
2022 február 06., 19:05
comments 8
Olaf Scholz, Németország kancellára
photo_camera Olaf Scholz, Németország kancellára Fotó: MICHAEL SOHN/AFP

Olaf Scholz német kancellár vasárnap a közszolgálati ARD csatornának adott interjújában kijelentette, nyitott arra, hogy további csapatokat vezényeljen Litvániába a NATO keleti szárnyának megerősítésére - válaszként az ukrán határ közelében egyre nagyobb számban állomásozó orosz haderőre.

Az Egyesült Államok 3000 katonát küldött Lengyelországba és Romániába, hogy megerősítse a NATO katonai jelenlétét a térségben, csökkentendő egy esetleges ukrajnai inváziót esélyét.

„Készek vagyunk mindent megtenni, ami szükséges a Litvániában lévő, német vezetésű egység megerősítéséhez" - mondta Scholz, aki még az éjszaka folyamán Washingtonba repül, hogy találkozzon Joe Biden amerikai elnökkel.

A kancellár ezt követően tárgyalni fog a három balti állam vezetőjével, akik jövő csütörtökön látogatnak el hozzá Berlinbe.

Scholz ismét kizárta az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat, Németország ugyanis továbbra sem küld fegyvereket konfliktusövezetekbe.

A NATO összesen négy 5000 katonát számláló multinacionális harci egységet telepített Lengyelországba, Litvániába, Lettországba és Észtországba 2014-ben, amikor Moszkva megszállta a Krím-félszigetet. Ezeknek az alakulatoknak - amiket az Egyesült Államok, Németország, Kanada és Nagy-Britannia vezet - a jelenléte azt szolgálja, hogy késleltessenek minden lehetséges támadást vagy beavatkozást a térségben, és tartsák a frontvonalat, amíg tovább NATO-csapatok felzárkóznak melléjük. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.