Csütörtökön tartja alakuló ülését a bizottság, mely kivizsgálja Schadl György gyanús fővárosi ingatlanügyeit

belföld
2022 február 07., 15:47

Csütörtökön tartja alakuló ülését az a vizsgálóbizottság, mely Karácsony Gergely kezdeményezésére alakult. Feladatuk, hogy kivizsgálják, hogyan kerülhettek áron alul Schadl Györgyhöz, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar korrupció miatt letartóztatott volt vezetőjéhez értékes V. és VII. kerületi ingatlanok. Ezt a főpolgármester pendítette meg először, amikor a Városháza-ügyben meghallgatták. A jelentést a március 30-i közgyűlésre kell leadnia a bizottságnak, a lehetőségeik ugyanakkor jóval korlátozottabbak az ügyészségénél.

Schadl György, a végrehatjói kar letartóztatott elnöke
photo_camera Schadl György Fotó: Miskolci Egyetem

A bizottság elnöke Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester, aki az ATV Híradójának elmondta: azokat szeretnék meghallgatni, akiknek döntési hatáskörük volt az ügyben. Tervei szerint addig hetente fognak ülésezni, hogy minden anyagot áttekinthessenek. A bizottság tagja még Pikó András, Józsefváros polgármestere, Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere és két ellenzéki önkormányzati képviselő, Szigeti Flóra és Kovács Alex Gábor. A Fidesz képviselőit is meghívták a bizottságba, de ők nem kívántak élni a lehetőséggel.

Baranyi Krisztina azt mondta, a vizsgálat végére átfogó képet szeretnének kapni arról, hogy a közvagyon átjátszására milyen módszert használtak az érintettek, és egy átlátható ingatlaneladási gyakorlatot szeretnének felállítani.

Schadl egy rakás gyanús ingatlanügyletet kötött két, akkor fideszes vezetésű kerülettel. Schadl a Belvárostól vette meg a Városház utca 16. alatti ingatlant úgy, hogy az Karácsony állítása szerint nem is volt benne az eredeti pályázati anyagban. Az ügyben eljáró ügyvéd a főpolgármester szerint megakadályozta, hogy a Főváros éljen az elővásárlási jogával, miközben kedvező áron jutott irodához. Később kiderült, hogy egy másik V. kerületi üzlethelyiséget is megszerzett Schadl. Az V. kerületi képviselőtestület azonban leszavazta, hogy ott vizsgálóbizottság tisztázza ezeket a kétes ingatlanügyeket.

Emellett Erzsébetvárosban egyszerre 8 üres önkormányzati lakást vett meg összesen 200 millió forintért a 2019-es önkormányzati választások előtt. Akkor a kerület egyszerre árverezett el 9 lakást, amik közül Schadl 8-at nyert meg, ebből 7-et egyedüli licitálóként.

A Völner-Schadl ügy nyomozati anyagának részleteit feldolgozó cikksorozatunk itt olvasható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.