Eltüntetik az orosz-magyar gázkereskedelem titokzatos közvetítőjét

gazdaság
2022 február 07., 15:07
comments 5

Ha van orosz gáz, van rezsicsökkentés - mondta Orbán Viktor miniszterelnök miután közel öt órán keresztül tárgyalt egy kishajó méretű asztalnál Vlagyimir Putyin orosz elnökkel február 1-jén Moszkvában. Putyin is mindenkit megnyugtatott, amikor arról beszélt a tárgyalást követő sajtótájékoztatón: az orosz gázszállítás 2036-ig biztosított Magyarország számára a piaci ár alatt a tavaly megkötött hosszútávú szerződés keretében. Arról azonban sem a magyar kormányfő, sem az orosz elnök nem beszélt, hogy az orosz-magyar gázkereskedelem módja a jövőben alaposan megváltozik.

Nyilvános cégadatok szerint ugyanis a Panrusgáz Zrt. január 1-jén jogutód nélküli végelszámolás alá került. A titokzatos orosz-magyar gázcéget még 1994-ben alapította a Mol és a Gazprom, a társaság feladata a Gazpromtól származó földgáz értékesítése volt Magyarországon. Ez a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy a Panrusgáz megvette a Gazpromtól az orosz gázt, majd eladta a Molnak. A kilencvenes években a Gazprom nemcsak Magyarországon, hanem több közép-európai országban is létrehozott ilyen közvetítő kereskedőtársaságot.

Tehát a most végelszámolás alatt álló Panrusgáz az orosz gáz kizárólagos magyar importőre volt, a magyar-orosz hosszú távú gázszerződés hazai kedvezményezettje. Vezérigazgatója pedig sokáig Megdet Rahimkulov volt, akit nem nagyon kell bemutatni: a G7.hu írta róla, hogy a kilencvenes évek végén és a kétezres évek elején nem sok embernek volt nagyobb hatása a hazai vállalati szférára, és úgy általában a gazdasági élet egészére, mint Rahimkulovnak. Az orosz cégvezető dolgozta ki azt a megállapodást, amely alapján Oroszország húsz éven át szállította a gázt Magyarországnak.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.