Eltüntetik az orosz-magyar gázkereskedelem titokzatos közvetítőjét

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
február 7., hétfő 15:07
5

Ha van orosz gáz, van rezsicsökkentés - mondta Orbán Viktor miniszterelnök miután közel öt órán keresztül tárgyalt egy kishajó méretű asztalnál Vlagyimir Putyin orosz elnökkel február 1-jén Moszkvában. Putyin is mindenkit megnyugtatott, amikor arról beszélt a tárgyalást követő sajtótájékoztatón: az orosz gázszállítás 2036-ig biztosított Magyarország számára a piaci ár alatt a tavaly megkötött hosszútávú szerződés keretében. Arról azonban sem a magyar kormányfő, sem az orosz elnök nem beszélt, hogy az orosz-magyar gázkereskedelem módja a jövőben alaposan megváltozik.

Nyilvános cégadatok szerint ugyanis a Panrusgáz Zrt. január 1-jén jogutód nélküli végelszámolás alá került. A titokzatos orosz-magyar gázcéget még 1994-ben alapította a Mol és a Gazprom, a társaság feladata a Gazpromtól származó földgáz értékesítése volt Magyarországon. Ez a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy a Panrusgáz megvette a Gazpromtól az orosz gázt, majd eladta a Molnak. A kilencvenes években a Gazprom nemcsak Magyarországon, hanem több közép-európai országban is létrehozott ilyen közvetítő kereskedőtársaságot.

Tehát a most végelszámolás alatt álló Panrusgáz az orosz gáz kizárólagos magyar importőre volt, a magyar-orosz hosszú távú gázszerződés hazai kedvezményezettje. Vezérigazgatója pedig sokáig Megdet Rahimkulov volt, akit nem nagyon kell bemutatni: a G7.hu írta róla, hogy a kilencvenes évek végén és a kétezres évek elején nem sok embernek volt nagyobb hatása a hazai vállalati szférára, és úgy általában a gazdasági élet egészére, mint Rahimkulovnak. Az orosz cégvezető dolgozta ki azt a megállapodást, amely alapján Oroszország húsz éven át szállította a gázt Magyarországnak.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt