Orbán több gázt kér Putyintól

POLITIKA
2022 február 01., 08:08
comments 21
  • Feszült világpolitikai hangulatban utazik Orbán Viktor Moszkvába, Vlagyimir Putyinhoz. A két oldal, Kelet és Nyugat közötti egyensúlyozás ilyenkor nehezebb a szokásosnál.
  • A magyar kormány a nyugati szövetségi rendszerből tesz látványos gesztusokat Moszkvának, és ez a jelenség főleg ideológiai azonosulásaival kelt nemzetközi feltűnést.
  • Orbán most előre szólt, hogy minden nyugati szövetségessel egyeztetett indulás előtt, és hogy elsősorban gázvásárlásról és a paksi beruházásról lesz szó.

Kedden Moszkvába látogat Orbán Viktor, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozzék. Szinte minden februárban találkoznak, néha még ősszel is. A magyar és az orosz kormány kapcsolata különösen szívélyes, tele van nyájas gesztusokkal, de közben a kevésbé látható szférákban komoly viták is előfordulnak. Az biztos, hogy Oroszország kommunikációs szempontból számíthat a magyar kormányra, hiszen felmutathat egy ideológiai kérdésekben megbízható szövetségest a NATO-ból. Ennél sokkal többet nem is tud adni Moszkvának az Orbán-kormány.

Nagy mosoly Moszkvának, szavazat Brüsszelnek

Magyarország a NATO és az EU tagja, két olyan szervezetben van benne, amelyeket Oroszország ellenségnek tekint. A két szövetség közeledése az orosz határokhoz több esetben is hadjáratok indítására késztette már Putyint. Ám a mostani szövetségi rendszer már nem olyan merev, mint a hidegháborús volt, és így a világpolitikai konfliktusok ellenére is jól fejlődhettek a magyar-orosz kapcsolatok az elmúlt évtizedben.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.