Közadakozásból juttatná el szavazni az angliai magyarokat áprilisban egy frissen alapított civil szervezet

POLITIKA
2022 február 07., 06:00
comments 10

Az Orbán-kormány magyarpolitikájának egyik legkülönösebb vonása miatt kezdett gyűjtésbe a crowdfunder.co.uk oldalon az Angliában élő magyarok által alapított Diaspora Aid nevű civil szervezet.

Ezrével terveznek eljuttatni olyan szavazókat London és Manchester magyar külképviseletéhez április 3-án, akik “már régen letettek arról, hogy szavazzanak.”

A magyar kormány ugyanis hosszabb ideje tudatos logisztikai lépésekkel igyekszik megakadályozni, hogy a Nyugat-Európában élő, az anyaországtól formálisan még el nem szakadt magyarok minél többen szavazhassanak az országgyűlési választásokon. A hazai lakcímmel rendelkezők ugyanis csak a külképviseleteken szavazhatnak, a levélszavazás lehetőségétől megfosztották őket.

Angliában ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Londonban és Manchesterben lehet szavazni, egész Nagy-Britannia területén pedig még Edinburgh-ben. Miközben hivatalosan 155 ezer, nem hivatalosan jóval több magyar él az országban. Emiatt indított tavaly decemberben petíciót az Angliai magyarok a 2022-es kormányváltásért csoport és fordult azzal a Nemzeti Választási Bizottsághoz, illetve a Nemzeti Választási Irodához, hogy

biztosítsák a szavazás lehetőségét időszakos külképviseleti választási irodák és szavazóhelyiségek létesítésével London, Manchester, Leeds, Liverpool, Birmingham, Edinburgh, Cardiff, Brighton, Bristol, Norwich, Nottingham, Cambridge, Canterbury városaiban. Kérték továbbá, hogy „a korábbi áldatlan állapotok megelőzése érdekében” a hivatalos londoni és manchesteri külképviseleteken növeljék a szavazás lebonyolítására alkalmas helyiségek számát.

Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke január közepén jelentette be, hogy nem hajlandók megszervezni a több szavazókört, a témával majd a választások után fognak foglalkozni.

A Diaspora Aid angliai magyarokat segítő civil közhasznú egyesület ezért kezdett most legalább 30 ezer font összeszedésébe. Akciójuk weboldalán hangsúlyozzák, hogy bárkinek segítenek, hogy élhessen a jogaival, pártállástól függetlenül:

“Ez a civil szervezet most nem kevesebbre vállalkozik, minthogy a társadalmi mobilitás jegyében lehetőséget teremt a gondtalan szavazásra minden olyan magyar választónak, aki a magára hagyott csomóponti nagyvárosokban és azok környékén él, politikai hovatartozástól függetlenül.”

A magyar kormány önző okból igyekszik korlátozni a hazai lakcímmel rendelkező angliai magyarok lehetőségeit: a túlnyomó részük nem Fidesz-szavazó. Amikor egy csapat ottani magyar önkéntes a 2018-as választás idején exit pollt készített, ezernél is több Londonban szavazó magyar körében, az az eredmény jött ki, hogy

a túlnyomó többségük a "se a Fidesz, se a komcsik" elvét vallja, a köreikben a hagyományos baloldalnál csak a Fidesz volt népszerűtlenebb, a különutasok és a centrista-liberálisok viszont mindent vittek.

Akkor és ott a Jobbik volt a legnépszerűbb, 24 százalék feletti eredménnyel, mögötte szinte holtversenyben következett az LMP és a Momentum kicsivel 20 százalék felett, majd már jócskán leszakadva az MSZP 11,7 százalékkal. Ha itthon is londoni lett volna a hangulat, a Fidesz-KDNP "pártszövetség" listája be sem jutott volna a parlamentbe a maga bő 7 százalékával. A DK-ra akkor önbevallás alapján 5,85, az MKKP-re pedig 4,31 százalék szavazott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.