EU-s támogatásból vonja le a Bizottság a Turów szénbánya miatt Lengyelországra kiszabott bírságot

külföld
2022 február 08., 18:49
comments 2

Az Európai Bizottság arról tájékoztatta Lengyelországot, hogy az ország számára kifizetendő uniós forrásokból vonja le azt a bírságot, amelyet az Európai Unió Bírósága szabott ki, mivel Varsó nem tett időben eleget a Turów bánya ügyében hozott határozatában foglaltaknak.

Ujvári Balázs, a testület illetékes szóvivője az AFP hírügynökségnek nyilatkozva megerősítette: a bizottság 10 napon belül eljár a lignitbánya bezárásának elmulasztása miatti késedelmi bírság behajtása végett. A szóvivő nem közölte, melyik uniós forrásból vonják le a mintegy 15 millió euró büntetést (kb. 5,3 milliárd forint), amely a tavaly szeptember 21. és október 19. közötti időszakot fedezi.

Az uniós bíróság szeptember 21-én hozott ítélete napi 500 ezer euró, az Európai Bizottságnak kifizetendő pénzbüntetésre kötelezte Lengyelországot, amiért nem szüntette be a lignitkitermelési tevékenységét a cseh-lengyel határ mellett fekvő Turów bányában. A pénzbüntetést Lengyelországnak az ítélet kézhezvételének napjától kellett volna fizetnie egészen addig, amíg nem tartja magát a bíróság alelnökének tavaly május 21-én közzétett, a bányászatot megtiltó határozatához.

A külszíni fejtéssel dolgozó turówi lignitbánya
photo_camera A külszíni fejtéssel dolgozó Turów lignitbánya Fotó: KRZYSZTOF ZATYCKI/NurPhoto via AFP

A prágai kormány tavaly panaszolta be Lengyelországot az Európai Bizottságnál, mondván, hogy a bánya működtetése elapaszthatja a régió víztartalékait, növelheti a zajterhelést és a légszennyezést. A testület ezután az uniós bíróság elé vitte az ügyet, arra hivatkozva, hogy Lengyelország megsértette az uniós előírásokat.

A fordulat a múlt héten következett be: a lengyel és a cseh kormány megállapodást írt alá, amelyben Varsó egyebek között arra kötelezte magát, hogy 45 millió eurós kártérítést fizet a cseheknek, Prága pedig megígérte, hogy ezután visszavonja Lengyelország elleni keresetét az Európai Bíróságnál.

Az Európai Bizottság a megállapodás ellenére is tartja magát a pénzbírság behajtásához a Varsónak járó EU-források rovására. Ez precedens nélküli lépés az Európai Unió történetében.

„A bizottság teljesíti jogi kötelezettségét, és behajtja az uniós bíróság által kiszabott bírságot, amelyet Lengyelország eddig nem volt hajlandó kifizetni” - erősítette meg a szóvivő. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.