Kína mozgolódik a nepáli határnál

február 8., kedd 5:53
6

Egy nepáli kormányjelentésben azzal vádolják Kínát, hogy a két ország közös határánál betolakodott Nepálba – írja a BBC.

A jelentés 2021 szeptemberében készült, miután Nepál szerint Kína a területére lépett az ország nyugati részén fekvő Humla körzetben. Kína katmandui nagykövetsége tagadja, hogy bármilyen behatolás történt volna, a nepáli kormány pedig nem reagált a BBC megkeresésére.

Egyelőre nem derült ki, miért csak most került elő a jelentés, amelynek részleteiről csak annyit tudni, hogy Kína állítólag egy sor épületet húzott fel a határ mentén, de a határ nepáli oldalán. Ezen felül a jelentés azt állítja, a kínai biztonsági erők korlátozták a vallási tevékenységeket a határ nepáli oldalán, Lalungjongban, illetve hogy korlátozták a nepáli gazdák legeltetését. Közben azonban egy munkacsoport, amely a jelentést vizsgálta, arra jutott, hogy az épületek valójában a határvonal kínai oldalán állnak.

A jelentésben azt javasolják, hogy a biztonság garantálása érdekében nepáli biztonsági erők állomásozzanak a térségben. Egyébként a határ kínai oldalán van a Tibeti Autonóm Terület, ahonnan sokan menekültek Nepálba. A BBC cikke szerint Kína az elmúlt években megpróbálta elvágni ezt a menekülési útvonalat.

A Nepál és Kína közötti határ közel 1400 km hosszan húzódik a Himalája hegyei mentén. Ennek vonalát a hatvanas évek elején aláírt szerződések határozták meg. A határokat oszlopok jelzik, a határvonal nagy része pedig nehezen megközelíthető helyen fekszik. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt