Koronavírus-számok Magyarországon 8/17/2022
Elhunytak + 117 Σ 47 083
Kórházban - 931 Σ 570
Fertőzöttek + 16 249 Σ 2 021 648
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 415 177
A legújabb trendek

Engedélyezte a kormány, hogy a kiskereskedelemben is lehessen gyorsteszteket árulni

február 9., szerda 5:42
10

Egy kedd esti kormányrendelet lehetővé teszi, hogy veszélyhelyzet alatt a kiskereskedelemben is lehessen önellenőrzési célt szolgáló SARS-CoV-2-fertőzés kimutatására szánt antigén gyorsteszteket árulni. A rendelet a veszélyhelyzet végével hatályát veszti.

Illusztráció: Davide Bonaldo/Controluce via AFP

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) még januárban tett javaslatot arra, hogy engedélyezzék a gyorstesztek forgalmazását a kiskereskedelmi láncoknál, a drogériáknál és a benzinkutaknál. Erre azért lenne szükség, mert a hivatal vizsgálata szerint

a gyorstesztek árai Magyarországon régiós viszonylatban és más uniós országokkal összehasonlítva magasak.

A GVH szerint a kiskereskedelem bevonása mind az értékesítési pontok számát, mind az értékesítés földrajzi lefedettségét és elérhetőségét jelentősen javítaná, ezzel együtt a fogyasztók még inkább versenyző árakkal találkoznának.

A gyorstesztek elszálló árait azzal magyarázták, hogy az antigén gyorstesztek értéklánca néha kifejezetten hosszú, vagyis a termékek számos szereplőn keresztül jutnak el a gyártóktól a fogyasztókig. Ez azzal is jár, hogy minden értékesítési szinten újabb árrések rakódnak a termék árára, amik végül a fogyasztói árban is jelentkeznek. Ezért azt javasolták a gyógyszer-nagykereskedőknek, hogy közvetlenül a gyártóktól vásárolják meg a termékeket, mert így rövidebb értékláncok alakulhatnak ki.

Arra az esetre, ha a kiskereskedelem bevonását mégsem lépné meg a kormány, a GVH azt javasolta, hogy akkor a PCR-tesztekhez hasonlóan a kormány a gyorstesztek árát is fagyassza be. Hozzátették, hogy ebben az esetben úgy kell meghatározni a maximum árszintet, hogy az a kínálatot se mennyiségben, se minőségben ne korlátozza, tehát a piaci szereplők érdekeltsége ne csökkenjen az antigén tesztek hatékony lakossági értékesítésében.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt