Ki kell adnia a kormánynak, hogy mit kavart a Mátrai Erőművel

POLITIKA
2022 február 09., 09:00
comments 12

Kedden a Fővárosi Ítélőtáblán másodfokon is győzött Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, abban a perben, amelyet Mager Andrea vagyonkezelésért felelős tárca nélküli miniszter ellen indított. Tóth az MVM-et érintő, 2019-ben és 2020-ban hozott miniszteri határozatait szerette volna megismerni, amelyeket közérdekű adatkérésre nem kapott meg.

Az MSZP elnökét elsősorban a Mátrai Erőmű megvásárlásának körülményei, az erről szóló döntések érdekelték. A történetet 2020 őszén Így keresett rengeteg pénzt Mészáros az állam kárára című cikkünkben mutattuk be. Az erőművet ugyanis első körben Mészáros Lőrinc vásárolta meg német tulajdonosaitól, eleve nagyon furcsa konstrukcióval, amellyel egy cseh vállalat is rengeteget keresett, alig néhány hónap alatt.

Mészárosék 5,9 milliárdért vették az erőművet, kivettek belőle 11,2 milliárd forint osztalékot, majd eladták a kiürült céget az államnak 17,4 milliárdért. Az államnak rögtön rá kellett költenie még 57,7 milliárdot a veszteségek és adósságok pótlására, és aztán tavaly még 45,2 milliárdot.

Hogyan, milyen számítások alapján, és minek ment bele ebbe a magyar állam? Ezt lehetne pontosabban érteni, ha az erőmű megvásárlását előíró Mager-féle határozatok nyilvánosak lennének. A mostani ítélet nyomán esély nyílt rá, hogy ezek a papírok megismerhetők legyenek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.