5 évre ítélték az orosz tinédzsert, aki arról chatelt, hogy milyen lenne felrobbantani a Minecraft videójátékban az FSZB épületét

oroszország
2022 február 10., 10:18
comments 16

Három kanszki tinédzser ügyében hozott ítéletet a katonai bíróság Oroszországban, akiket terrorizmussal vádoltak meg – írja a Meduza. A csoport vezetőjének minősített 16 éves Nyikita Uvarov 5 évet és 30 ezer rubeles bírságot kapott. Az ügy másik két gyanúsítottját, Gyenyisz Mihajlenkót és Bogdan Andrejevet felmentették, közölte Pavel Csikov, az Agora jogvédő szervezet vezetője. A kamaszoknak robbanóanyagok előállításának tervezését és terrorcselekményekre való előkészületeket is felróttak.

Uvarovot és társait 2020 nyarán fogták el, amikor még csak 14 évesek voltak. Ez azt követően történt, hogy Kanszk városában – a település Szibériában, a Krasznojarszki határterületen található – a hatalmat bíráló és a politikai foglyok szabadon bocsátását követelő röplapokra bukkantak. A nyomozók áttanulmányozták a kamaszok kommunikációját a közösségi médiás platformokon, amiben a Novaja Gazeta korábbi összefoglalója szerint pirotechnikai eszközök készítéséről, anarchizmusról és a fantasyk birodalmához köthető fegyverekről is szó volt.

photo_camera Nyikita Uvarov

A legfelkapottabbá az a részlet vált, amelyben a fiatalok arról írtak, hogy milyen lenne a Minecraft videójátékban felrobbantani a szövetségi nemzetbiztonsági bizottság, az FSZB épületét. Mindezt az ügyészek a terrorcselekményekre való felkészülésként értelmezték. 2021 júniusában Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója azt mondta, a terroristák gyakran használják a népszerű videójátékok chatcsatornáit az „utánpótlás” megszervezésére.

Nyikita Uvarov visszautasította a vádakat, tagadta, hogy bármilyen bűncselekményt is elkövetett volna. Társai kezdetben ellene vallottak, ám később visszavonták állításaikat.

Uvarov 11 hónapot töltött előzetesben, majd 2021 májusában átmenetileg szabadon bocsátották. Mihajlenko 10 hónapig volt rács mögött, Andrejevet házi őrizetben tartották.

Az ítélet előtt az utolsó szó jogán Uvarov elmondta, ha letöltendőre ítélik, a büntetését „tiszta lelkiismerettel és méltósággal” fogja letölteni: „Nyugodt leszek, mert soha senkit nem tanítottam rosszra, nem voltam vezető, egyszerűen csak barátkoztunk. Senkit és semmit nem akartam felrobbantani, nem vagyok terrorista. Csak tanulni szerettem volna, érettségit szerezni és elutazni innen egészen messzire.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.