Elkezdődött a nagyszabású orosz–fehérorosz hadgyakorlat az ukrán határ közelében

POLITIKA
2022 február 10., 10:39
comments 4

Elkezdődött a közös belarusz–orosz hadgyakorlat Fehéroroszországban, írja a BBC.

Nagyjából harmincezer orosz katona érkezett Belaruszba az elmúlt hetekben, hogy nagyrészt az ukrán és a lengyel határ mellett található városok közelében és azok repülőterein készüljenek a „Szövetségi Állam biztonságának szavatolására”.

A Szövetségi Eltökéltség 2022 gyakorlat nyugati értékelések szerint a hidegháború óta nem látott méretű orosz katonai jelenlétet eredményezett Fehéroroszországban. Sokan attól tartanak, hogy mindez tovább növelheti az orosz–ukrán konfliktus jegyében kialakult feszültséget, illetve előkészítheti Ukrajna bekerítését is. Arról, hogy a hadgyakorlat milyen hatással lehet a helyzetre, és hogy milyen további motivációk állhatnak mögötte, itt írtunk még januárban.

photo_camera Orosz SZ-400-as légvédelmi rendszerek Fehéroroszországban, a Szövetségi Eltökéltség 2022 hadgyakorlaton Fotó: HANDOUT/AFP

Az orosz EU-képviselő, Vlagyimir Csizsov állítja: a Kreml továbbra is hisz a konfliktusok békés, diplomáciai úton történő megoldásában, a katonák pedig a gyakorlat végeztével visszatérnek állandó bázisukra.

Az MTI közben arról írt, hogy az orosz–fehérorosz eseménnyel párhuzamosan az ukrán hadsereg Hóvihar 2022 kódnéven kezdett tíznapos hadgyakorlatba, amelynek keretében amerikai és brit páncéltörő rendszereket és török harci drónokat is bevetnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.