Az orosz csapatok kedden már útnak is indultak, februárban megint Fehéroroszországra figyel majd a világ

külföld
2022 január 19., 15:29
comments 5

Alekszandr Lukasenko hétfőn jelentette be: nagyszabású fehérorosz-orosz hadgyakorlatot tartanak februárban, mégpedig az ország nyugati és déli, azaz lengyel és ukrán határai mentén. A belarusz elnök szokása szerint dinamikus kommentárokkal fűszerezte mondandóját, elmesélte, hogy Lengyelország és Ukrajna is csapatösszevonást hajtott végre a határok közelében, bármikor lehet súlyos provokációkra számítani a részükről, ezért is indokolt, hogy a szövetségesek erőt mutassanak. Lukasenko felidézte, orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal még december végén állapodtak meg a közös hadgyakorlatról, ennek jött el az ideje most. Akkor egyébként még tavaszról volt szó.

Eltökéltség 2022

Kedden megszólalt az ügyben a fehérorosz és az orosz védelmi minisztérium, sőt, kiderült, hogy az orosz csapatokat útnak is indították, az ezt bizonyító hivatalos és civil videók platformoktól függetlenül elárasztották az orosz nyelvű internetet, a felvételeken haditechnikával telepakolt hosszú tehervonatok haladnak inkább és kevésbé havas tájakon, feltételezhetően mind nyugati irányba.

link Forrás

Ismertették a hadgyakorlat nevét és tervezett idejét is. A név Szojuznaja Resimoszty, azaz Szövetségi Eltökéltség – 2022, és várhatóan február 10–20. között zajlik majd.

„Az orosz és a fehérorosz hadsereg olyan helyzetet fog gyakorolni februárban, amelyben a két ország teljes katonai potenciálját mozgósítani kell a Szövetségi Állam biztonságának szavatolására” – erről Alekszandr Fomin, az orosz védelmi miniszter helyettese beszélt a Moszkvába akkreditált külföldi katonai attaséknak, akik között 16 NATO-ország képviselője is ott volt.

„Előfordulhat olyan helyzet, amikor egy regionális csoportosulás erői és eszközei nem lesznek elegendőek a Szövetségi Állam biztonságának szavatolásához, és készen kell állnunk a megerősítésére. A fehérorosz féllel egyetértésre jutottunk abban, hogy a közös védelemhez az állami katonai szervezet egész potenciálját mozgósítani kell” – mondta Fomin, akit az MTI is idézett.

A műveleteket jórészt Domanovo, Gozsa, Leszno, Breszt és Oszipovicsi gyakorlóterén fogják megtartani, és igénybe veszik Baranovicsi, Lunyinec, Lida és Macsuliscsi repülőterét.

Az oroszok arról tájékoztatták az attasékat, hogy a hadgyakorlaton a résztvevők és a fő fegyverrendszerek száma nem fogja meghaladni a 2011-es bécsi dokumentumban meghatározott értesítésköteles paramétereket. Oroszországból két Sz-400-as légvédelmi rakétarendszer-egységet, tizenkét Szu-35-ös vadászrepülőgépet, valamint egy Pancir-Sz légvédelmi és tüzérségi egységet vezényelnek át a szomszédos országba.

Rendkívüli veszélyek

Fomin közlései természetesen nem nyugtatták meg sem a NATO-t, sem az Egyesült Államokat. Jen Psaki kormányszóvivő megismételte, hogy rendkívüli veszélyekkel jár az ukrán válság, a lapok pedig szakértőkre hivatkozva arról írtak, elképzelhető, hogy Oroszország ezek után elsősorban Belarusz felől indíthat támadást Kijev ellen.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.