Sokkal brutálisabb következményekkel járt a januári metróbaleset Kőbánya–Kispesten, mint eredetileg sejtették

közlekedés
2022 február 10., 08:48
comments 14

Az egymilliárd forinthoz is közelíthet a január végi metróbaleset során keletkezett kár értéke – erről beszéltek a VG-nek „az ügyet ismerő források”. A pontos összeg felmérése még nem kezdődött meg, mivel a rendőrségi vizsgálat idejére az esetben érintett szerelvényeket elzárták. Ezért jelenleg csak szakértői becslések születtek a helyreállítás költségeiről, amelyek szórása igen nagy. Az azonban biztosnak látszik a lap szerint, hogy a teljes kár meg fogja haladni az 500 millió forintot, de jó eséllyel nem lépi át az egymilliárdos küszöböt.

A VG értesülése szerint az sem zárható ki, hogy az összetört metrókocsik között lesz olyan, ami „gazdasági totálkáros” lett, a javítás helyett olcsóbb újat beszereznie a BKV-nak. A balesetben megsérült mindkét szerelvényt kivonták a forgalomból, visszatérésük ideje a közlekedésbe bizonytalan.

photo_camera Metrószerelvények a január 21-ei baleset után Fotó: Mihádák Zoltán/MTI/MTVA

A baleset helyszínén a pálya is súlyosan megrongálódott. Ennek javítása időközben javarészt megtörtént, de még nem minden elemében.

Az már eldőlt, hogy a költségeket a BKV-nak kell állnia, a biztosító ugyanis nem fizet, mivel a baleset emberi mulasztásból következett be.

A Kőbánya–Kispest végállomásnál lévő három vágánykihúzó egyikén január 21-én éjjel egy metróvezető előzetes engedély kérése nélkül kikapcsolta az automatikus vonatirányítási rendszert, és kézi vezérlésre váltott. A VG szerint nem ritka, hogy a rendszer valamilyen nem valós műszaki ok miatt nem ad jelet a szerelvénynek, ezért a metróvezetőknél kialakult az a rossz rutin, hogy a továbbhaladás érdekében rövid időre megszakítják a számítógépes felügyeletet. A mellette lévő vágányon az ottani szerelvény közben zöld lámpát kapott, és a vonatok egymásba rohantak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.