Tát Margit büntetett előéletűvé vált

február 10., csütörtök 12:02
2

Jogerős ítélet született a Békés megyei Méhkeréket vezető Tát Margit költségvetési csalási ügyében – írja a Magyarnarancs.hu. A polgármester nem maradhat tovább a település élén.

A Gyulai Törvényszék szerdán hozta meg a másodfokú ítéletet. A bíróság egy döntő ponton megváltoztatta a jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás miatt tavaly májusban bűnösnek kimondott polgármester büntetését. Az első fokon eljáró Gyulai Járásbíróság ugyan megállapította Tát Margit méhkeréki fideszes polgármester és hét társa bűnösségét, valamint azt, hogy az Európai Unió által biztosított forrás, 31 millió forint ellenére gyakorlatilag semmit nem valósított meg a Békés megyei község önkormányzata egy gyermekeknek szánt bűnmegelőzési programból, ennek ellenére előzetes mentességet adott neki. Ez azt jelentette, hogy nem számít büntetett előéletűnek Tát Margit, így megtarthatja a polgármesteri posztot.

Fotó: Gabriel Janos/Tát Margit közszereplő fb-oldala

A Gyulai Járásbíróság tavaly májusi ítéletének ezt a rendelkezését fellebbezte meg a Gyulai Járási Ügyészség.

A most kimondott jogerős ítélet indoklásában a büntetőtanács kimondta, hogy az EU támogatta méhkeréki bűnmegelőzési program nem valósult meg, és az arra kapott pénz nagy része annak ellenére sem térült meg, hogy a vádlottak egy meghatározó része – Tát Margit kivételével – jelentős összegeket térített meg. Ez összességében közel 17 millió forint, de hogy a fennmaradó 14-15 millió sorsa mit lett, homályos.

Emellett a jogerős ítélet 1 év 10 hónapos börtönbüntetéssel sújtotta Tátot, amit két év próbaidőre felfüggesztettek, illetve 600 ezer forintos pénzbírsággal sújtották.

Tát Margit ügyéről ebben a cikkünkben írtunk korábban.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt