Francia értesülések szerint covidost találtak Orbán Viktor stábjában, ezért ültette Putyin a hosszú asztalhoz

külföld
2022 február 11., 05:43
comments 6

Valakinek pozitív lett a koronavírus-tesztje Orbán Viktor moszkvai stábjában, ezért kellett négyméteres asztalnál tárgyalnia Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, írja Twitter-posztjában a Le Figaro munkatársa.

Orbán később a Kossuth rádióban is beszélt az asztalról, de nem említett covidos stábtagot, csak azt mondta, Putyint annyira védik, hogy különleges szabályok közt fogadja vendégeit.

„Az asztal hosszú volt, az orosz elnökre vigyáznak, az mégse Magyarország, hogy a miniszterelnök vagy az elnök időnként kocsiba ül, mint én időnként, magam vezetek, időnként testőrök nélkül, itt-ott-amott, járom a kórházakat még járvány idején is. Oroszországban azért nagy a tét, az egy nagy katonai hatalom, ott azért az elnökre járvány idején egészen különleges szabályok vonatkoznak, például hogy ha olyan vendéget fogad, mint jómagam, akkor egy jó ég tudja pontosan hány méter hosszú asztal másik oldalán kell ülni. Mondtam is a sajtótájékoztatón, hogy még életemben ilyen hosszú asztalnál nem ültem, de a távolságért kárpótolt bennünket a tárgyalás hossza és mélysége” - mondta Orbán.

Kerestük a miniszterelnök sajtófőnökét, megerősíti-e a covidos stábtagról szóló hírt. Ha választ kapunk, beszámolunk róla.

Frissítés (11:20): Havasi Bertalan válaszában nem erősítette meg a hírt, és nem is tagadta. „A miniszterelnöki delegáció minden tagja betartotta az orosz fél által előírt egészségügyi protokollt. A delegáció tagjait, beleértve a miniszterelnököt is, többször is tesztelték” - írta.

Orbán Viktor február 1-én járt Putyinnál.
photo_camera Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV/Sputnik via AFP

Emmanuel Macron francia elnököt is a hosszú asztalhoz ültették, a hírek szerint azért, mert érkezéskor nem akart PCR-tesztet csináltatni, ami két óra plusz várakozást jelentett volna. Indulás előtt viszont teszteltette magát.

A Times francia forrásokra hivatkozva azt írja, Macron azért utasította vissza a tesztet, mert attól tartott, hogy az orosz titkosszolgálat ilyen módon megszerezhetné a DNS-ét.

Az elmúlt napokban többen arra jutottak, hogy Puyin szimbolikus okokból ülteti magától ilyen távol a NATO-tagállamok képviselőit, de ezek szerint a járvány állt a háttérben.

Vlagyimir Putyin Emmanuel Macronnal is csak tisztes távolságból értekezik
photo_camera Vlagyimir Putyin Emmanuel Macronnal is csak tisztes távolságból értekezik Fotó: Szputnyik/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.