Francia értesülések szerint covidost találtak Orbán Viktor stábjában, ezért ültette Putyin a hosszú asztalhoz

február 11., péntek 5:43
6

Valakinek pozitív lett a koronavírus-tesztje Orbán Viktor moszkvai stábjában, ezért kellett négyméteres asztalnál tárgyalnia Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, írja Twitter-posztjában a Le Figaro munkatársa.

Orbán később a Kossuth rádióban is beszélt az asztalról, de nem említett covidos stábtagot, csak azt mondta, Putyint annyira védik, hogy különleges szabályok közt fogadja vendégeit.

„Az asztal hosszú volt, az orosz elnökre vigyáznak, az mégse Magyarország, hogy a miniszterelnök vagy az elnök időnként kocsiba ül, mint én időnként, magam vezetek, időnként testőrök nélkül, itt-ott-amott, járom a kórházakat még járvány idején is. Oroszországban azért nagy a tét, az egy nagy katonai hatalom, ott azért az elnökre járvány idején egészen különleges szabályok vonatkoznak, például hogy ha olyan vendéget fogad, mint jómagam, akkor egy jó ég tudja pontosan hány méter hosszú asztal másik oldalán kell ülni. Mondtam is a sajtótájékoztatón, hogy még életemben ilyen hosszú asztalnál nem ültem, de a távolságért kárpótolt bennünket a tárgyalás hossza és mélysége” - mondta Orbán.

Kerestük a miniszterelnök sajtófőnökét, megerősíti-e a covidos stábtagról szóló hírt. Ha választ kapunk, beszámolunk róla.

Frissítés (11:20): Havasi Bertalan válaszában nem erősítette meg a hírt, és nem is tagadta. „A miniszterelnöki delegáció minden tagja betartotta az orosz fél által előírt egészségügyi protokollt. A delegáció tagjait, beleértve a miniszterelnököt is, többször is tesztelték” - írta.

Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV/Sputnik via AFP

Emmanuel Macron francia elnököt is a hosszú asztalhoz ültették, a hírek szerint azért, mert érkezéskor nem akart PCR-tesztet csináltatni, ami két óra plusz várakozást jelentett volna. Indulás előtt viszont teszteltette magát.

A Times francia forrásokra hivatkozva azt írja, Macron azért utasította vissza a tesztet, mert attól tartott, hogy az orosz titkosszolgálat ilyen módon megszerezhetné a DNS-ét.

Az elmúlt napokban többen arra jutottak, hogy Puyin szimbolikus okokból ülteti magától ilyen távol a NATO-tagállamok képviselőit, de ezek szerint a járvány állt a háttérben.

Vlagyimir Putyin Emmanuel Macronnal is csak tisztes távolságból értekezik Fotó: Szputnyik/AFP

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt