Megbukott a doppingteszten az orosz korcsolyázó, egyelőre mégis versenyezhet

sport
2022 február 11., 06:20
comments 3

Hiába nyerték meg a műkorcsolyázók csapatversenyét az oroszok a téli olimpián, egyelőre nem vehették át az aranyérmüket.

A döntő után ugyanis kiderült, hogy a csapat egyik tagja, Kamila Valijeva még karácsonykor pozitív doppingtesztet produkált. Trimetazidint találtak a mintájában, amit koszorúér-betegség okozta mellkasi fájdalom kezelésére szoktak alkalmazni, de egészséges ember szervezetében javítja a vér oxigénellátását és az állóképességet.

Kamila Valijeva 2022. február 11-én.
photo_camera Fotó: Anne-Christine Poujoulat/AFP

Az Orosz Doppingellenes Ügynökség (Rusada) a pozitív teszteredmény ellenére felfüggesztette Valijeva eltiltását, így tovább versenyezhet. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség azonban a Nemzetközi Sportdöntőbíróságra vitte az ügyet. Jövő kedden tartják az első ülést, és amíg nincs döntés, biztosan nem tartják meg az éremátadást sem. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.