Kínában kivágták a Jóbarátokból a leszbikusságról szóló cselekményszálat

külföld
2022 február 12., 20:02

Kiakadtak a Jóbarátok kínai rajongói, miután az ország legnagyobb streamingoldalai cenzúrázott változatban tették elérhetővé a sorozatot.

A Jóbarátoknak hatalmas rajongótábora van Kínában. Miután a sorozat 2021-es visszaemlékezős különkiadása nagy sikert aratott, a kínai streamingoldalak közösen megvásárolták a sorozat sugárzási jogait.

A sorozat február 11-tól elérhető a platformokon, viszont több helyen módosítottak rajta. Kivágták belőle a részeket, ahol Ross arról beszél, hogy a volt felesége rájött, hogy leszbikus, és ezért vált el tőle. A Sohu nevű streamingoldalon pedig Rossnak azt a mondatát, hogy „A nőknek több orgazmusa is lehet”, a kínai feliratban arra cserélték, hogy „A nők sokat pletykálnak”.

A rajongók a Weibo közösségi oldalon háborogtak a cenzúra miatt, a #FriendsCensored hashtag annyira népszerű lett, hogy 54 milliónál is több megtekintés volt rajta péntek este. Szombatra viszont a Weibo törölte a hashtaget, keresési találatok helyett már csak annyit látni az oldalon, hogy „ezt a témát a jelenlegi jogszabályok miatt nem jelenítjük meg”.

Kína 2016-ban bevezetett irányelvei megtiltják, hogy a tévéműsorokban homoszexuális kapcsolatok jelenjenek meg, vagy bármi más olyan téma, ami „kihangsúlyozza a társadalom sötét oldalát”. Az LMBT tartalmak mellett ilyennek számít a házasságtörés és az egyéjszakás kalandok bemutatása is. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.