„Senki nem mondott semmit, hogy mire számíthatok, mi lesz” - mondja a tíznapos pekingi karanténra kötelezett magyar sportbíró

téli olimpia
2022 február 13., 09:49
comments 4

„Nem kaptunk gyógyszert, vitamint. Minden nap reggel feljöttek hozzám, elvégezték a PCR-tesztet, megnézték a vérem oxigénkapacitását, és megmérték a lázam. Amúgy senki nem mondott semmit, hogy mire számíthatok, mi lesz. Nem ezt várnánk az otthonunktól 7000 kilométerre” - mondta az MTI-nek Pádár Beáta sportbíró.

Pádár főbírónak érkezett különböző számokra Pekingbe a téli olimpiára, ám január 31-i megérkezése óta koronavírus-fertőzés miatt tíz napig karantén hotelben volt, és még most sem nagyon engedélyezik számára, hogy másokkal találkozzon, étkezzen vagy utazzon.

Pádár Beáta gyorskorcsolya-kanyarbíró az előző, phjongcshangi téli olimpián.
photo_camera Pádár Beáta gyorskorcsolya-kanyarbíró az előző, phjongcshangi téli olimpián. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

A reptéri pozitív teszt miatt a megérkezési szállodából egyből átvitték egy karanténhotelbe, ahol tíz napot töltött. Minden nap tesztelték, de sokáig pozitív Covid-teszteket adott, egyszer előfordult negatív is, másnap azonban megint pozitív lett az eredmény.

„A fertőzési adataim egyre javultak, és amikor közelített a megfelelő értékhez, kértem a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetséget, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság orvosi bizottságának segítségével szabadítsanak ki a karanténhotelből, hiszen szeretnék dolgozni. A hotelben a civil munkámat tudtam végezni home office-ban, működtek olyan programok is, amelyek segítségével tudtam tartani a kapcsolatot a szeretteimmel, ismerőseimmel. Ezzel együtt ez egy bezártság volt, nem ezért jöttem ide” - mondta Pádár Beáta, aki négy éve Phjongcshangban asszisztensként működött közre a rövidpályás gyorskorcsolyázóknál.

Szerdán végre visszaköltözhetett a „rendes” szállodába, de azzal a feltétellel, hogy senkivel nem találkozhat, nem étkezhet és nem utazhat együtt.

„Pénteken megengedték, hogy kimenjek a short track versenyre, de nem mint főbíró, ám így is tudtam valamit segíteni. Ma, vasárnap megint kimehetek a Fővárosi Fedett Stadionba, és remélem, végre teljes munkát végezhetek” - mondta. „Felajánlották, hogy hazautazhatok, de ezt nem fogadtam el, én szeretnék bíráskodni.”

Pádár Beáta hangsúlyozta: mentálisan sokkal jobban megviselték a történtek, noha a közel két hét alatt öt kilót fogyott, keveset tudott enni, aludni, fájt a torka, izomfájdalmai voltak és fáradtság gyötörte.

A remények szerint Pádár Beáta már vasárnap megkaphatja a rövidpályás gyorskorcsolyázók női számainak főbírói szerepét a pekingi olimpián.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.