A magyar homofóbtörvényhez hasonló módosítót nyújtott be Romániában az RMDSZ

külföld
2022 február 15., 10:59

A kiskorúak nemi és nemzetiségi önazonosságának védelmére hivatkozva módosítaná a gyermekvédelmi törvényt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), ami tagja a mostani kormánykoalíciónak is.

A javaslat szellemisége a magyar szabályozáséra emlékeztet, amire Orbán Viktor kormánya kezdetben pedofiltörvényként, majd gyermekvédelmi törvényként hivatkozott, de a szexuális kisebbségeket megbélyegző passzusai miatt széles körben homofóbtörvényként ismert.

photo_camera Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke beszédet mond a Fidesz kongresszusán Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Az RMDSZ-es politikusok törvénybe foglalnák, hogy „minden gyermeknek joga van külső beavatkozás nélkül megőrizni állampolgárságát, nemzetiségét, nevét, családi kapcsolatait és (születési) nemi önazonosságát”.

A módosítás a visszaélésekkel, elhanyagolással, kizsákmányolással, gyermekkereskedelemmel, illegális migrációval, elrablással, erőszakkal, internetes pornográfiával szembeni védelmet garantáló törvénycikket azzal egészítené ki, hogy

a gyermekeknek joguk van a védelemre a születési nemtől való eltérésről szóló, illetve a homoszexualitást, nemváltoztatást népszerűsítő tartalmakkal szemben is.A jogszabály szerint a kiskorúak terhessége és a nemi betegségek megelőzése érdekében félévenként legalább egyszer a szexuális felvilágosításra is kiterjedő egészségügyi felkészítőket kell tartani az iskolákban, ezen foglalkozások alól azonban a szülő vagy a törvényes gyám írásos kérésére a gyermek felmentést kaphat.

Kezdeményezésüket az RMDSZ törvényhozói a genderideológia nyugati térnyerésével indokolták, amely nézetük szerint azt a keresztény értékeken alapuló hagyományos családmodellt veszélyezteti, amelyre a társadalom épül. A tervezetet előterjesztő hét képviselő és szenátor leszögezi: nem akarják a nagykorúak alapvető szabadságjogait és véleményszabadságát korlátozni, nem kérdőjelezik meg azon jogukat, hogy saját személyükről döntsenek, de úgy vélik, hogy az államnak kiemelt felelőssége van abban, hogy megvédje a kiszolgáltatott kiskorúak identitását, amíg - 18. életévük betöltése után - maguk vállalhatják a felelősséget döntéseikért.

A magyarországi szabályozás következményeként a Médiatanács jogsértőnek minősítette, hogy az RTL Klub este kilenc előtt mutatott be szivárványcsaládokról szóló társadalmi célú hirdetést. Ugyanekkor nem találták kirekesztőnek, hogy egy katolikus pap a KDNP lapjában terroristának nevezte az „LMBTQ-lobbi embereit”. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.