Aszálynak köszönhetően bukkant elő a szellemfalu

külföld
2022 február 15., 10:44
comments 1

Kis híján teljesen kiszáradt egy víztározó a spanyol-portugál határon, így felszínre került az a falu, amit még 1992-ben áldoztak be az Alto Lindoso víztározó létrehozásáért, írja a Reuters.

Mióta 15 százalékon áll a tározó kapacitásának kihasználtsága, sokan érkeztek a környékről, hogy körbesétálják a rég elfelejtett Aceredo falut. Az aszálytól megrepedezett sáros utcák mentén beomlott tetejű házak állnak, körülöttük tégla- és fatörmelék, elrozsdált autók és egy ivókút, amiből még mindig folyik a víz.

link Forrás

"Mintha egy filmet néznék, elfog a szomorúság" - mondta egy látogató, majd hozzátette, "az az érzésem, hogy a szárazság a felmelegedéssel csak rosszabbodni fog."

A helyi vezetők főleg a januári esőhiányt okolják, azonban nem kis szerepe lehetett a tározó kiszáradásában a hely tulajdonosának, egy portugál energiaszolgáltatónak, aki egyesek szerint agresszíven kizsákmányolta a tárolót. A tárolók energiatermelésre használását a portugál kormány a hónap elején korlátozta az egyre súlyosbodó aszályhelyzet miatt, így az Alto Lindoso víztartalékát is főképp fogyasztásra tartják fent.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.