A román nácik a bírósági ítélet ellenére sem hajlandók eltávolítani a betonkeresztjeiket az úzvölgyi magyar katonatemetőből

külföld
2022 február 16., 20:27
comments 2

Mihai Tîrnoveanu, a Nemzet Útja (Calea Neamului) egyesület elnöke, az úzvölgyi román nacionalista megmozdulások főszervezője közölte: nem veszik figyelembe a katonatemetővel kapcsolatos bírósági ítéletet - írja a Krónika. A Bákó Megyei Törvényszék múlt héten kimondott ítéletében érvénytelenítette az úzvölgyi katonatemető román parcellájának az építési engedélyét, és a törvénytelen építmény lebontását rendelte el.

Az úzvölgyi katonatemetőbe erőszakkal bejutott románok 2019. június 6-án. A temetőben ortodox szertartás keretében felszentelték törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát.
photo_camera Az úzvölgyi katonatemetőbe erőszakkal bejutott románok 2019. június 6-án. A temetőben ortodox szertartás keretében felszentelték törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát. Fotó: Veres Nándor/MTI/MTVA

Tîrnoveanu az Activenews.ro portálon azt írta, hogy az emlékművet és a román kereszteket csak akkor távolítják el a temetőből, ha „a buldózerek bennünket is eggyé tesznek a földdel”. Fellebbezést terveznek, de közölte, hogy ha ez nem sikerülne, akkor is „minden lehetséges változatra” megvannak a megoldásaik.

„Ha valaki azt hiszi, hogy figyelembe fogjuk venni a bírósági ítéleteket, amelyek az Osztrák-Magyar Monarchiában kiállított papírok alapján teszik át a temetőt az egyik megyéből a másikba, és elrendelik a keresztek ledöntését, csak azért, mert valaki nem ott írt alá, ahol kellett volna, keserűen csalódni fog” – írta. Szerinte az építési engedélyt különben is „vérrel írták alá”.

„Ha fejbe vernek, sem jövünk ki Úzvölgyéből” – írta Tîrnoveanu, és újabb, a 2019-es erőszakos eseményekhez hasonló megmozdulást lengetett be arra az esetre, ha a hatóságok gépekkel akarnák ledózerolni a román kereszteket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.