Már 25 tonna salátát etettek meg a floridai lamantinokkal

ÁLLAT
2022 február 16., 20:56

Már 25 tonna salátát etettek meg a floridai lamantinokkal, vagyis manátuszokkal, hogy megmentsék őket az éhhaláltól – közölték az állami program felelősei.

A nagydarab tengeri emlősök száma drámaian lecsökkent, mert a mezőgazdasági, városi és más forrásokból származó vízszennyezés miatt eltűnőben van a fő táplálékuk, a tengeri fű.

Az etetési program felelősei szerint napi 300-350 lamantin, más néven tengeritehén bukkan fel az ételért. Voltak napok, amikor akár 800-an is kértek a (részben adományokból származó) római salátából, időnként 60-nál kevesebben érkeznek.

Egy online konferencián a floridai hal- és vadvédelmi bizottság (FWC) szakembere, Ron Mezich azt mondta: sikerült változást elérni.

Lamantin a floridai Homosassa folyóban 2021. október 5-én.
photo_camera Lamantin a floridai Homosassa folyóban 2021. október 5-én. Fotó: Joe Raedle/Getty Images/AFP

Tavaly rekordszámú, 1101 manátusz pusztult el, általában ötévente 625 egyed halálát regisztrálják. Idén eddig 164 veszett oda, közülük csak öt halálát okozta hajóval való ütközés a vadvédelmi bizottság statisztikája szerint.

„Megugrott az elpusztult állatok száma. A programunkat úgy alakítjuk, hogy a lehető legtöbb élelemhez juttassuk a manátuszokat” – mondta Tom Reinert, az FWC regionális igazgatója, az állami és szövetségi lamantinmentés szóvivője.

Az állatvédők általában azt mondják, vadon élő állatokat ne etessen az ember, mert elkezdik az embert társítani az élelemhez. Továbbra is bűncselekmény a manátuszok etetése, bár a szakemberek szerint sok ember szeretne segíteni. A legjobb, ha pénzt adományoznak valamely szervezeten keresztül, és jelentik, ha beteg vagy bajba jutott manátuszt látnak.

A floridai partok mentén mintegy 8800 tengeritehén él, és ez óriási javulást jelent az 1990-es évekhez képest, amikor durván 2000 lehetett a számuk. A javulás részben abból következett, hogy a szövetségi kormány az emlős státuszát veszélyeztetettről fenyegetettre változtatta.

A hosszú távú terv a tengeri fű újratelepítése, amit eddig 8 millió dollárral (kb. 2,5 millárd forint) támogatott az állam. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.