Elítélték a minnesotai rendőrt, aki állítása szerint véletlenül lőtt agyon egy 20 éves fekete férfit

külföld
2022 február 18., 20:53

Két év letöltendő börtönbüntetést kapott Kim Potter, a Minnesota állambeli rendőrnő, aki tavaly áprilisban igazoltatás közben megölte a 20 éves Daunte Wrightot. A most 49 éves Potter egy közlekedési szabálysértés miatt állította meg a fekete férfit, majd mikor az igazoltatás közben kiderült, hogy elfogatóparancs van ellene érvényben, a rendőrség szerint Wright vissza próbált szállni a kocsijába és el akart menekülni. Potter ekkor állítása szerint az elektromos sokkolójáért akart nyúlni, de véletlenül a pisztolyát rántotta elő és agyonlőtte a 20 éves férfit.

Az eset után a minnesotai Brooklyn City-ben tiltakozások törtek ki, a rendőrkapitánya és Potter pedig lemondott. Az ügyben még decemberben mondta ki az esküdtszék, hogy Potter emberölés (manslaughter) vádpontjában bűnös, vagyis nem gyilkosságért ítélték el. Ezért maximum 15 év börtönbüntetést szabhatott volna ki a bíró.

link Forrás

Daunte Wright családja túlságosan enyhének tartotta az ítéletet, az ítélethirdetés után azt nyilatkozták, az azzal ér fel, mintha a fiuk haláláért felelős rendőrnek csak rácsaptak volna a kezére. Potternek legalább 16 hónapot kell börtönben töltenie a 24 hónapos ítéletből, utána jó magaviselet esetén a büntetés hátralévő részét házi őrizetben töltheti le. Wright édesanyja azt mondta, sosem fog tudni megbocsátani Potternek, aki a per során egyszer sem mondta ki a fia nevét. "Csak a sofőrként hivatkozott Daunte-ra, mintha nem vette el volna eléggé az emberségét azzal, hogy megölte" - nyilatkozta könnyek közt az anya.

link Forrás

Wright anyja azt is megjegyezte, hogy amikor ő beszélt a tárgyalás során, Regina Chu bíró rezzenéstelen arccal hallgatta, de amikor Kim Pottert elítélte, könnyek között tört ki. Katie Wright azt mondta, Potter igenis meggyilkolta a fiát, az igazságszolgáltatás pedig ma meggyilkolta még egyszer. "Egy fehér nő könnyei többet érnek, mint az igazságosság" mondta beszédében, ezúttal már Kim Potterre utalva.

Potter az ítélethirdetés előtt szólt pár szót a tárgyalóteremben az áldozat családjához. "Azt mondták, hogy nem néztem magukra a tárgyalás alatt. Azért, mert nem éreztem, hogy jogom van hozzá. Ahhoz sincs jogom, hogy egy teremben legyek magukkal. Nagyon sajnálom, hogy ekkora fájdalmat okoztam, sajog magukért a szívem" - mondta az elítélt rendőr. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.