Elítélték a minnesotai rendőrt, aki állítása szerint véletlenül lőtt agyon egy 20 éves fekete férfit

külföld
február 18., 20:53

Két év letöltendő börtönbüntetést kapott Kim Potter, a Minnesota állambeli rendőrnő, aki tavaly áprilisban igazoltatás közben megölte a 20 éves Daunte Wrightot. A most 49 éves Potter egy közlekedési szabálysértés miatt állította meg a fekete férfit, majd mikor az igazoltatás közben kiderült, hogy elfogatóparancs van ellene érvényben, a rendőrség szerint Wright vissza próbált szállni a kocsijába és el akart menekülni. Potter ekkor állítása szerint az elektromos sokkolójáért akart nyúlni, de véletlenül a pisztolyát rántotta elő és agyonlőtte a 20 éves férfit.

Az eset után a minnesotai Brooklyn City-ben tiltakozások törtek ki, a rendőrkapitánya és Potter pedig lemondott. Az ügyben még decemberben mondta ki az esküdtszék, hogy Potter emberölés (manslaughter) vádpontjában bűnös, vagyis nem gyilkosságért ítélték el. Ezért maximum 15 év börtönbüntetést szabhatott volna ki a bíró.

Daunte Wright családja túlságosan enyhének tartotta az ítéletet, az ítélethirdetés után azt nyilatkozták, az azzal ér fel, mintha a fiuk haláláért felelős rendőrnek csak rácsaptak volna a kezére. Potternek legalább 16 hónapot kell börtönben töltenie a 24 hónapos ítéletből, utána jó magaviselet esetén a büntetés hátralévő részét házi őrizetben töltheti le. Wright édesanyja azt mondta, sosem fog tudni megbocsátani Potternek, aki a per során egyszer sem mondta ki a fia nevét. "Csak a sofőrként hivatkozott Daunte-ra, mintha nem vette el volna eléggé az emberségét azzal, hogy megölte" - nyilatkozta könnyek közt az anya.

Wright anyja azt is megjegyezte, hogy amikor ő beszélt a tárgyalás során, Regina Chu bíró rezzenéstelen arccal hallgatta, de amikor Kim Pottert elítélte, könnyek között tört ki. Katie Wright azt mondta, Potter igenis meggyilkolta a fiát, az igazságszolgáltatás pedig ma meggyilkolta még egyszer. "Egy fehér nő könnyei többet érnek, mint az igazságosság" mondta beszédében, ezúttal már Kim Potterre utalva.

Potter az ítélethirdetés előtt szólt pár szót a tárgyalóteremben az áldozat családjához. "Azt mondták, hogy nem néztem magukra a tárgyalás alatt. Azért, mert nem éreztem, hogy jogom van hozzá. Ahhoz sincs jogom, hogy egy teremben legyek magukkal. Nagyon sajnálom, hogy ekkora fájdalmat okoztam, sajog magukért a szívem" - mondta az elítélt rendőr. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt