Az Iványi Gáborékat zaklató NAV-osok kihozták Gyurcsány Ferencből az ószövetségi próféták hangján szóló költőt

MŰVÉSZET
2022 február 21., 11:10
comments 36

Gyurcsány Ferencet a jelek szerint igencsak felzaklatta, hogy a fideszes hatalom látványos példastatuálási szándékkal rászállt arra az Iványi Gábor lelkészre, akiből majdnem ellenzéki köztársaságielnök-jelölt lett.

Az Oltalom Karitatív Egyesület elleni, házkutatással egybekapcsolt megfélemlítő akció mindenkiből más reakciót hozott ki, a DK elnöke például a suttogástól a kiabálásig terjedő regiszterben előadható szabadverset írt róla a Facebookra. A vers beszélője egyből az ószövetségi próféták, illetve kései követőjük, Vörösmarty Mihály szenvedélyes, súlyos képekben mennydörgő hangján szólal meg:

"Persze. Szántsátok fel a tisztesség földjét. Hintsétek be sóval a becsület még megmaradt magvait."

Sóval behinteni a magokat? Mi ez? Kik hintenek be sóval magokat? - kérdezi magától az olvasó, majd rá is vágja a választ: a földimogyoró-termesztők, illetve a szotyi- és tökmaggyártó kisiparosok. De Gyurcsány posztja mégsem hozzájuk, hanem a NAV-osokhoz, esetleg az őket utasító hatalomhoz szól, rövid mondatai korbácsütésként csattannak:

"Büntessetek.

Aztán röhögjetek közben agresszív vigyorral.

Nekimentek Iványi Gábornak."

Gyurcsány ezen a ponton még közelebb lép verse címzettjeihez, és szinte az arcukba kiabálja:

"Mik vagytok?"

Hogy az eddig Habakuk, Ézsaiás és Vörösmarty indulatával, Latinovits Zoltán hangján mennydörgő DK-elnök a slusszpoénhoz lehalkuljon, és Juhász Gyula modorában, Mensáros László hangján odavesse nekik:

"Annak az embernek egy fáradt sóhajában több van, mint a ti egész nyavalyás életetekben."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.