Koronavírus-számok Magyarországon 6/29/2022
Elhunytak + 21 Σ 46 647
Kórházban + 36 Σ 233
Fertőzöttek + 3 042 Σ 1 928 125
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak + 420 Σ 6 411 804
A legújabb trendek

Esetleg ősszel jöhet Amerikában a negyedik oltás

február 21., hétfő 6:34

Bizonytalan, merre halad a járvány, ezért egyelőre nehéz megmondani, szükség van-e negyedik covid-oltásra a társadalom széles rétegeiben. Egyelőre az amerikai járványügyi központ (CDC) sem tett közzé általános utasítást ezzel kapcsolatban, legfeljebb az immunkompromittált betegek kaphatnak újabb ráadásdózist.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA) biológiai értékeléssel és kutatással foglalkozó központjának igazgatója szerint elképzelhető, hogy ősszel ajánlani fogják a negyedik oltást, ami azért is praktikusnak tűnik, mert akkor érkezik az influenzajárvány, és vele együtt az influenza elleni oltás, írja a CNN.

Fotó: MACIEK MUSIALEK/NurPhoto via AFP

Magyarországon bárki kérheti a negyedik oltást, múlt hétfőig 160 ezren jelentkeztek érte. Tizenegy szakértő állásfoglalása szerint ez nem indokolt a mostani járványhelyzetben, legfeljebb három speciális csoport számára:

  • betegségük vagy kezelésük következtében immunhiányos, illetve immunszuppresszált betegek (pl. immunszuppresszív gyógyszert szedők, transzplantáltak, aktív kezelés alatt álló daganatos betegségben szenvedők, immunhiányos betegek, HIV fertőzöttek),
  • 60 év feletti emberek, akik először két Sinopharmot, majd egy nyugati oltást kaptak,
  • kiemelt kockázatú egészségügyi dolgozók (pl. COVID osztályon dolgozók), amennyiben a 3. oltást több mint 4 hónapja kapták meg, és idősebb korosztályhoz tartoznak.

Izraelben a 60 évnél idősebbek, az egészségügyi dolgozók és a csupáán csökkent immunválaszra képes emberek kaphatnak negyedik oltást, Svédországban pedig a 80 év felettieknek ajánlják.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt