Legalizálták Kolumbiában az abortuszt

külföld
2022 február 22., 08:52

A terhesség első 24 hetében elvetethetik a nők a magzatukat. Az abortusz mellett kampányoló szervezetek történelmi sikernek nevezték a döntést - írja a Guardian.

A közelmúltban Mexikóban és Argentínában is enyhítettek a terhességmegszakítás szabályain. A dél-amerikai ország alkotmánybírósága hétfő este öt szavazattal négy ellenében dekriminalizálta az abortuszt. Korábban Kolumbiában csak akkor lehetett elvégezni a beavatkozást, ha a terhesség veszélyeztette az anya vagy a magzat egészségét vagy életét, illetve ha a terhesség nemi erőszak, vérfertőzés vagy nem beleegyezésen alapuló mesterséges megtermékenyítés eredménye volt.

Nőjogi aktivisták ünnepelnek Bogotában 2022. február 21-én, miután az alkotmánybíróság legalizálta a terhességmegszakítást.
photo_camera Nőjogi aktivisták ünnepelnek Bogotában 2022. február 21-én, miután az alkotmánybíróság legalizálta a terhességmegszakítást. Fotó: RAUL ARBOLEDA/AFP

Jogvédő szervezetek úgy becslik, legalább 400 ezer abortuszt végeznek évente az országban, melyek közül eddig csak 10 százalék volt legális. 2020-ban legalább 26 223 olyan beavatkozást végeztek, melyek nem tekinthetők biztonságosnak.

Egy kolumbiai nőjogi szervezet, a Causa Justa szerint legalább 350 nőt ítéltek el vagy büntettek meg abortusz miatt 2006 és 2019 közepe között, közülük legalább húszan 18 év alattiak voltak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.