Legalizálták Kolumbiában az abortuszt

február 22., kedd 8:52

A terhesség első 24 hetében elvetethetik a nők a magzatukat. Az abortusz mellett kampányoló szervezetek történelmi sikernek nevezték a döntést - írja a Guardian.

A közelmúltban Mexikóban és Argentínában is enyhítettek a terhességmegszakítás szabályain. A dél-amerikai ország alkotmánybírósága hétfő este öt szavazattal négy ellenében dekriminalizálta az abortuszt. Korábban Kolumbiában csak akkor lehetett elvégezni a beavatkozást, ha a terhesség veszélyeztette az anya vagy a magzat egészségét vagy életét, illetve ha a terhesség nemi erőszak, vérfertőzés vagy nem beleegyezésen alapuló mesterséges megtermékenyítés eredménye volt.

Nőjogi aktivisták ünnepelnek Bogotában 2022. február 21-én, miután az alkotmánybíróság legalizálta a terhességmegszakítást. Fotó: RAUL ARBOLEDA/AFP

Jogvédő szervezetek úgy becslik, legalább 400 ezer abortuszt végeznek évente az országban, melyek közül eddig csak 10 százalék volt legális. 2020-ban legalább 26 223 olyan beavatkozást végeztek, melyek nem tekinthetők biztonságosnak.

Egy kolumbiai nőjogi szervezet, a Causa Justa szerint legalább 350 nőt ítéltek el vagy büntettek meg abortusz miatt 2006 és 2019 közepe között, közülük legalább húszan 18 év alattiak voltak.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt