Trudeau különleges felhatalmazást kapott, hogy leverje a tüntetéseket

külföld
2022 február 22., 05:51
comments 2

A kanadai parlament vészhelyzeti felhatalmazást adott Justin Trudeau miniszterelnöknek, hogy azzal kezelje az országban több helyen kirobbant tüntetéseket. A kisebbségben kormányzó liberálisok mellett az Új-Demokraták nevű balos párt szavazta meg ezt a vészhelyzeti rendeletet, a jobboldali ellenzék szerint viszont ez teljesen felesleges és a hatalommal való visszaélés.

Kanadában hetek óta tartó tüntetéssorozat zajlik, amely a kamionosok kötelező oltása elleni felvonulással kezdődött. Akkor csatlakoztak hozzájuk a legtöbben, amikor hat napra blokkolták a legfontosabb határátkelőt az USA felé. A hóborította Ottawában pedig napok óta néznek szembe a rendőrök és a tüntetők a parlament közelében.

Tüntetők Kanada fővárosában.
photo_camera Tüntetők Kanada fővárosában. Fotó: ALEX KENT/Getty Images via AFP

A fővárosban a hétvégén helyreállt a rend a Reuters beszámolója szerint. 191 embert tartóztattak le és több tucat autót vontattak el az ottani blokádból. Trudeau szerint azonban még nincs vége a válsághelyzetnek.

A kormánynak biztosított átmeneti felhatalmazás nagyobb teret ad a hatóságoknak a tüntetőkkel szembeni fellépésre. De olyan lehetőségeket is biztosít, mint például az, hogy a tüntetések szervezőinek befagyaszthatják a bankszámláit, vagy az, hogy az autószállító cégeket kötelezhetik, hogy vontassák el a blokádokból az autókat. Trudeau azt ígéri, hogy csak néhol fogja használni a felhatalmazást, ám még a zöldpárti ellenzék is azon aggódik, hogy milyen precedenst teremt ez a jövőbeni tüntetések kezelésére.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.