Az izraeli kormány elismerte, használták a Pegasust, de nem törvénytelenül

külföld
2022 február 23., 06:15
comments 1

Az izraeli igazságügyi minisztérium szerint semmi sem utal arra, hogy a rendőrök bírói engedély nélkül vetették be a Pegasus kémszoftvert, írja a Guardian. A vizsgálat tehát nem cáfolja, hogy használták a Pegasust, ami azért jelentős, mert ezt mostanáig nem ismerték el hivatalosan. Két esetről számoltak be, amikor hiába próbálták feltörni a telefonokat, és egyről, amikor sikerrel jártak.

A szoftvert gyártó izraeli cég, az NSO korábban azt állította, amerikai és izraeli telefonszámok ellen nem működik a Pegasus.

A vizsgálatot a Calcalist oknyomozó sorozata után indították, ami arra jutott, hogy újságírókat, tüntetések szervezőit, üzletembereket, a volt miniszterelnök, Netanjahu korrupciós ügyének tanúit, vádlottjait, Netanjahu fiát, sőt minisztériumok felsővezetését is engedély nélkül figyelték meg a Pegasusszal. A lap összesen 26 emberről számolt be, akik annak ellenére kerültek célkeresztbe, hogy nem gyanúsították őket bűncselekménnyel.

A minisztériumi vizsgálat után a Calcalist szerkesztősége közölte, felül kell vizsgálni korábbi állításaikat.

photo_camera Fotó: ANGELO CAVALLI/Photononstop via AFP

Itthon is rendben találták

A Pegasust a magyar állam is használta, és Izraelhez hasonlóan az adatvédelmi hatóság sem talált törvénytelenséget.

Bár a Pegasust elvileg a terrorizmus és a szervezett bűnözés felszámolására fejlesztették ki, a Direkt36 cikkeiből kiderült, hogy magyar újságírók, üzletemberek telefonjain is megtalálták a szoftver nyomait. A Pegasus egy olyan kémprogram, amivel észrevétlenül lehet behatolni mások okostelefonjába, megszerezve a képeket, videókat, üzeneteket, emaileket.

Magyarországról több mint 300 telefonszám van abban az adatbázisban, ami a Pegasusszal célba vett számokat tartalmazza. A Direkt36 cikkei alapján a listán szerepel többek közt újságíró, ellenzéki politikus, egykori államtitkár, a köztársasági elnöki őrség alapítója és a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatója is. Ezekben az esetekben nem bizonyítható minden kétséget kizáróan, hogy végül feltörték a telefont, de az biztos, hogy célpontként kiválasztották őket.

A Pegasusszal végzett megfigyelésekhez igazságügyi miniszteri jóváhagyásra volt szükség. Varga Judit ezt helyetteséhez, Völner Pálhoz delegálta, akit azóta korrupcióval gyanúsított meg az ügyészség.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.