Korrupcióval gyanúsítják Horváth Csaba zuglói polgármestert parkolási ügyben

POLITIKA
2022 február 23., 13:43
comments 29

(Cikkünk frissül!)

Kiderült, pontosan miért tartottak ma házkutatást a zuglói városházán, Horváth Csaba polgármester lakásán, illetve a kerületi parkolási cég irodájában. A Központi Nyomozó Főügyészség friss közleményéből derül ki, hogy


befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folytatnak nyomozást, ami a zuglói fizetős parkolási rendszerrel kapcsolatos visszaéléseket vizsgálja.

Az ügyészek gyanúsítottként hallgatták ki a zuglói polgármestert és “egy volt helyi politikust”. Az ügyészség a közleményük szerint azzal gyanúsítja őket, méghozzá megalapozottan, hogy


“2016-ban a jelenlegi polgármester – aki akkor a fővárosi közgyűlés tagja volt – a társával Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt.”

De ez még nem minden:


“Mindezen túlmenően, 2017 szeptemberében egy helyi politikus azzal kereste meg ugyanezen céget, hogy havi 3 millió forintért cserébe nem fogja a befolyását a cég ellenében érvényesíteni az ügyben. A gyanúsított ennek kapcsán legalább három alkalommal vett át alkalmanként 3 millió forint készpénzt."

Megkérdeztem az ügyészséget, hogy Horváthot mekkora összeg átvételével gyanúsítják, ha egyáltalán. Kovács Katalin szóvivő szerint erről egyelőre nem tudnak többet mondani, de azt éreztette, hogy ez a későbbiekben akár változhat is. Az ügyészségi közlemény mindenestre jelzi, hogy


“A kiterjedt nyomozásban további eljárási cselekmények várhatóak.”

Keressük Horváth Csabát, amint nyilatkozott, frissítek.

Az ügyészségi közlemény alapján igaza lehetett Hadházy Ákos parlamenti képviselőnek, amikor ma, vagyis szerdán délelőtt arról posztolt a Facebookra, hogy tudomása szerint a SYS IT Services nevű céget érinti a zuglói nyomozás.

„Sajnos hallottam olyan információkat, amelyek arra utaltak, hogy ez be fog következni, mivel a SYS IT Services Kft-t érintő nyomozásnak lehetnek ellenzéki önkormányzatokat érintő szálai”.

A SYS-szel 2019-ben, még Tarlós István főpolgármestersége idején kötöttek szerződést a BKV informatikai rendszerek üzemeltetésére. A SYS-csoporthoz köthető személyekre tavaly csaptak le akciófilmbe illő jelenetekben, a NAV ugyanis bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoz. A gyanú szerint a több mint 30 cégből álló számlagyár 19 milliárd forint áfáját tüntette el fiktív számlákkal. Az akcióra egy nappal azután került sor, hogy Pintér Sándor korábbi belügyes államtitkára, Tasnádi László átvette az üzletet.

Hadházy posztjában azt írta, hogy

"Fontos elmondani, hogy a SYS IT ügye a kormány legmagasabb köreihez vezet. A számlagyárként működő cég egy nagyon komoly csalássorozat központi szereplője, az ügyben információim szerint érintett egyebek mellett a 4iG Nyrt. is, amelynek épp tegnap tette lehetővé a kormány, hogy megvásárolja az Antenna Hungáriát, így megkerülhetetlen szereplője legyen a magyar távközlési iparnak."

Update 1: Horváth telefonja egyelőre ki van kapcsolva, munkatársai sem érték el, amint sikerül kapcsolatba lépni, jelentkezünk!

Update 2: Legfrissebb információink szerint mindkét gyanúsított panasszal élt és megtagadta a vallomástételt. Mindketten szabadlábon távozhattak.

Update 3: Horváth Csaba nem reagált a megkeresésre, de szerda délután 5 után közleményt adott ki. Ebben tagadja a vádakat és a politikai okokból meghurcolt ellenzéki lelkészhez, Iványi Gáborhoz hasonlítotja magát. Erről szóló friss cikkünk itt olvasható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.