Putyin rafinált beszéde

külföld
2022 február 23., 17:27

Vlagyimir Putyin hétfőn este jó háromnegyedórás tévébeszédet tartott, amelynek a végén a kamerák előtt aláírta a szakadár ukrajnai népköztársaságok elismeréséről szóló rendeletét. A beszédet háborús fenyegetésnek értékelték a nyugati világban és Ukrajnában is. Előadása világszerte feltűnést keltett, a kulcsmondatokkal volt tele a világsajtó. Azonban teljes szöveget is érdemes megvizsgálni, most erre teszünk kísérletet.

A szöveg igen sokrétegű, van benne fenyegetés, történelmi lecke és világpolitikai elemzés is. Egyszerre szerepelnek benne Nyugat-ellenes szólamok, és olyan fordulatok, amelyeket éppen a nyugati-liberális érvelési rendszerből vett át, azok ellen fordítva, akik ezeket használni szokták. Egyszerre nosztalgikus a szovjet idők és a cári birodalom felé, és egyszerre használ jobboldali és baloldali ideológiát is érvei alátámasztására, akár úgy is, hogy a két megközelítés a konkrét téma esetében valójában ellentmond egymásnak. Egyszerre mutatta magát jámbor áldozatnak és fenyegető vezérnek.

A beszédet szerkezeti szempontból, és nem az elhangzottak sorrendjében vizsgáljuk most.

Fenyegetések

A beszéd legfontosabb és legaktuálisabb pontjai hadüzenettel felérő, közvetlen fenyegetések Ukrajna és a NATO ellen.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.