Putyin rafinált beszéde

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
2022 február 23., 17:27
comments 22

Vlagyimir Putyin hétfőn este jó háromnegyedórás tévébeszédet tartott, amelynek a végén a kamerák előtt aláírta a szakadár ukrajnai népköztársaságok elismeréséről szóló rendeletét. A beszédet háborús fenyegetésnek értékelték a nyugati világban és Ukrajnában is. Előadása világszerte feltűnést keltett, a kulcsmondatokkal volt tele a világsajtó. Azonban teljes szöveget is érdemes megvizsgálni, most erre teszünk kísérletet.

A szöveg igen sokrétegű, van benne fenyegetés, történelmi lecke és világpolitikai elemzés is. Egyszerre szerepelnek benne Nyugat-ellenes szólamok, és olyan fordulatok, amelyeket éppen a nyugati-liberális érvelési rendszerből vett át, azok ellen fordítva, akik ezeket használni szokták. Egyszerre nosztalgikus a szovjet idők és a cári birodalom felé, és egyszerre használ jobboldali és baloldali ideológiát is érvei alátámasztására, akár úgy is, hogy a két megközelítés a konkrét téma esetében valójában ellentmond egymásnak. Egyszerre mutatta magát jámbor áldozatnak és fenyegető vezérnek.

A beszédet szerkezeti szempontból, és nem az elhangzottak sorrendjében vizsgáljuk most.

Fenyegetések

A beszéd legfontosabb és legaktuálisabb pontjai hadüzenettel felérő, közvetlen fenyegetések Ukrajna és a NATO ellen.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt