Egy-két hete még lehetetlennek gondolták a háborút

február 24., csütörtök 8:27
1

Amint Oroszország ukrán városokat kezdett bombázni, a családtagok között addig kilométerekben mérhető távolságok beláthatatlanná váltak, írja a New York Times, miután munkatársuk Mark Santora beszélt egy Lvivben, az ország nyugati csücskében élő fiatal nővel.

"Reggel hétkor hívtam őket. A nővérem aggódott, az anyám nem" - mesélte a 24 éves Olja, akinek a nővére és az anyja Kijevben él. "Kértem, hogy keressenek óvóhelyet, és hogy ne menjenek a belvárosba. Fogalmunk sincs, hogy mit csináljunk, mert nehéz, inkább lehetetlen felfogni Putyint" - magyarázta.

Hogy mennyire kiszámíthatatlanok Putyin cselekedetei? Olha nővére minisztériumi dolgozó, ám "egy vagy két héttel ezelőtt még lehetetlennek gondolta a háborút". "Putyin nem normális. Őrült" - mondta.

Az amúgy újságírónak készülő Olha leginkább attól tart, hogy "Ukrajna lehet a világháború kezdete".

Egy gránát becsapódási helye Kijevben 2022. február 24-én. Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

Hogy Kijevben hogy élik meg a helyzetet, arról Kaufmann Balázs beszélgetett egy kárpátaljai magyarral, aki az elmúlt napokat a belarusz határ közelében töltötte, ám amikor hajnalban rakéták húztak el a feje fölött, elhagyta a területet, és mostanra ért az ukrán fővárosba.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt