Nincs üzemanyag Kijevben - mondja egy helyi magyar

háború
2022 február 24., 08:09
comments 1

Elértünk egy Kárpátaljáról származó magyart, aki az elmúlt napokat a fehérorosz határ közelében töltötte. Hajnalban rakéták húztak el a feje felett, elhagyta a területet, és mostanra Kijevbe ért.

Óriási dugók vannak a városban - mondja -, nincs üzemanyag a benzinkutakon, a metró ingyenesen használható, a patikákban és a boltokban pedig hosszú sorokban állnak az emberek.

photo_camera Kijev reggel. Fotó: STRINGER/Sputnik via AFP

Ugyanakkor az ukrán hadsereg toborzóirodáinál is sorokban állnak a fiatal férfiak, akik szolgálatra jelentkeznek. A dollár ára felment, a telefonhálózatok akadozva működnek, amikor hagyományos telefonhívást kezdenek, az internetszolgáltatás azonban működik, így a Facebookot, a Messengert és a Whatsappot használják. A város belső kerületében biztonságban érzi magát, nincsenek robbanások, sem katonai tevékenység.

Ő nem tervezi, hogy elmenekül az országból, úgy véli, meg fogja védeni magát Ukrajna, és a pánik is alábbhagy hamarosan, amikor látják majd az emberek, hogy a hadsereg vissza tudja szorítani az oroszokat.

Az ukrán fővárosból érkező képek és videók szerint nem mindenki ilyen nyugodt.

Autókkal, buszokkal menekülnek Kijev lakói hajnal óta, amióta Oroszország rakétákkal lövi a város környékét. A helyszíni beszámolók szerint a metró is megtelt bőröndökkel felpakolt utasokkal, akik igyekeznek elhagyni a várost.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt