Tömegével menekülnek Kijevből

külföld
2022 február 24., 06:56
comments 1

Autókkal, buszokkal menekülnek Kijev lakói az ukrán fővárosból hajnal óta, amióta Oroszország rakétákkal lövi a város környékét. A helyszíni beszámolók szerint a metró is megtelt bőröndökkel felpakolt utasokkal, akik igyekeznek elhagyni a várost.

Ifjú pár várakozik a bőröndjeivel egy kijevi metróállomáson.
photo_camera Ifjú pár várakozik a bőröndjeivel egy kijevi metróállomáson. Fotó: DANIEL LEAL/AFP


Egy kijevi forrásunk jelentése szerint a város szinte kiürült, a belvárosban alig van forgalom, de a nyugat felé kivezető utakon óriási a dugó. A távfűtés, az áramszolgáltatás és a mobilhálózat működik.

link Forrás
link Forrás
Bőröndökkel megkapakolva a kijevi metróban
photo_camera Bőröndökkel megpakolva a kijevi metróban Fotó: DANIEL LEAL/AFP


Reggeli életkép a kijevi metróból 2022. febriár 24-én.
photo_camera Reggeli életkép a kijevi metróból 2022. február 24-én. Fotó: DANIEL LEAL/AFP

Kijevben hajnal óta időről időre megszólalnak a légvédelmi szirénák, a város környékéről robbanásokat hallani. Az orosz hadsereg egyelőre a főváros környéki katonai reptereket lövi.

link Forrás
A kijevi metróban menedéket kereső család 2022. február 24-én.
photo_camera A kijevi metróban menedéket kereső család 2022. február 24-én. Fotó: DANIEL LEAL/AFP

Az orosz hadsereg helyi idő szerint hajnali öt órakor indította meg támadását rakétacsapásokkal és légi támadásokkal. Az orosz hadsereg állítása szerint csak katonai létesítményeket lőnek, ezt egyelőre a helyszíni jelentések is alátámasztják.

link Forrás

Mindazonáltal Vlagyimir Putyin hadüzenettel felérő hajnali videóüzenetében lényegében Ukrajna létjogosultságát is megkérdőjelezte, "történelmi földjeinken" teremtett "anti-Oroszországnak" nevezte az országot. Nem először vonta kétségbe Ukrajna, vagy egyáltalán az ukrán nép létezését, tavaly nyáron történelmi esszét jelentetett meg a témában, orosznak nyilvánítva a területen élő szláv népeket, és hétfői tévébeszédében is hosszasan fejtegette, hogy Ukrajna valójában nem is igazi ország.

Érthető hát, hogy az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba azonnal általános, az egész ország megszállására indított invázióként értékelte az orosz támadást. Amit a harci cselekmények alátámasztanak: Oroszország északi és keleti irányból, Belarusz és Oroszország felől, illetve délről, a 2014-ben elcsatolt Krím felől is megindult olyan ukrán területek felé is, melyek függetlenségét még Putyin se ismerte el. Az ukránok szerint Odesszában is partraszállásra készülnek, pedig az még a Krímtől is nyugatra fekszik, több száz kilométerre azoktól a szakadár területektől, amiket Oroszország állítása szerint megvédeni készül.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.