Magyarország mindenkit beenged Ukrajnából, akármilyen állampolgár legyen

háború
2022 február 24., 21:07

Orbán Viktor vezetésével elkezdte a működését a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs. A kormány különös hatáskörű szakmai döntés-előkészítő testülete az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatos kormányzati feladatok koordinálására jött létre.

A Nemzetbiztonsági Operatív Törzs döntött arról, hogy Magyarország védelmet nyújt az ukrajnai menekülteknek. Ők a kérelmüket Magyarországon is benyújthatják, az erről szóló kormánydöntések meg is jelentek a Magyar Közlönyben.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közölte: Magyarország természetesen védelmet nyújt a szomszédos Ukrajnából menekülőknek, nemcsak a kárpátaljai magyaroknak, hanem az ukrán állampolgároknak is.

Az Ukrajna területéről érkező ukrán állampolgárok, illetve az Ukrajna területén jogszerűen tartózkodó ukrán állampolgársággal nem rendelkező személyek Magyarországon is benyújthatják menekültügyi kérelmüket, és a magyar hatóság ideiglenes védelemre jogosultként ismeri el őket.

A menekültek befogadására való felkészülés is elkezdődött.

A Nemzetbiztonsági Operatív Törzs tagjai:

 1. Orbán Viktor kormányfő,
 2. Pintér Sándor belügyminiszter,
 3. Benkő Tibor honvédelmi miniszter,
 4. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter,
 5. Varga Mihály pénzügyminiszter,
 6. Kovács József, a Miniszterelnöki Kormányiroda nemzeti információs államtitkára,
 7. Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka,
 8. Bunford Zsolt János, az Információs Hivatal vezetője,
 9. Bárdos Szabolcs, az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetője,
 10. Béres János, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat vezetője,
 11. Szabó Hedvig, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat vezetője.
Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka kezet fog egy T72-es típusú harckocsi legénységének tagjaival az 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképző Bázisán Hajdúhadház közelében 2022. február 24-én.
photo_camera Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka kezet fog egy T72-es típusú harckocsi legénységének tagjaival az 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképző Bázisán Hajdúhadház közelében 2022. február 24-én. Illusztráció: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

A Nemzetbiztonsági Operatív Törzs ülésének állandó meghívottja:

 • Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke,
 • Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter,
 • Nagy János, a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár,
 • Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára.
Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.