Márki-Zay szerint a háborús helyzet fontosabb a kampánynál

POLITIKA
2022 február 24., 19:57
comments 2

Márki-Zay Péter pozitívan értékelte, hogy Orbán Viktor kimondta: Putyin agresszor. „Nagyon sokáig hezitált megtenni, ismerjük el, ha valami jót cselekszik időnként” - mondta a 444-nek az ellenzék csütörtök esti tüntetése után, amelyen utolsóként szólalt fel.

A miniszterelnök-jelölt annak is örül, hogy a kormány ma ugyanúgy a NATO melletti kiállást javasolta, ahogy ő tette az elmúlt napokban. (Márki-Zay a héten arról beszélt, hogy ha NATO úgy döntene, akkor Magyarországnak a szövetség tagjaként akár katonai segítséget is kellene nyújtania Ukrajnának. Ezt a kormánymédia úgy tálalta, mintha Márki-Zay azonnal magyar katonákat akarna küldeni Ukrajnába.)

Az ellenzék szeretné, ha a kormány az oroszokkal szembeni szankcióként felfüggesztené Paks 2 engedélyezését, amire Orbán azt reagálta, hogy veszélyeztetné a rezsicsökkentést. Márki-Zay számított erre az érvre, de az ellenzék „nem a gázellátás függvényében fogja eldönteni, jogos-e az, hogy embereket mészárolnak le, vagy magyar testvéreinket besorozzák katonának, és életüket veszítik az ukrán-orosz fronton”.

„Ennél sokkal erkölcsösebb kiállást várunk el Orbán Viktortól.”

photo_camera Fotó: Halász Júlia/444

Tudósítónk megkérdezte, mire alapozza az ellenzék, hogy Orbán háborút előkészíteni ment Moszkvába. Márki-Zay szerint nyilvánvaló, hogy erről volt szó, erre utal az is, hogy Putyin és Orbán testbeszéde alapján hűvös volt a légkör: Putyin hosszú asztalnál fogadta Orbánt, majd faképnél hagyta a sajtótájékoztatót. Szerinte Orbán nem merte megígérni, hogy megvétózza az uniós fellépést Oroszországgal szemben.

Márki-Zay szerint a háborús helyzet sokkal fontosabb a kampánynál.„Akkor, amikor emberek halnak meg, amikor 1945 óta először háborús konfliktus van Európában két szuverén ország közt, én sem a kampányról beszéltem, nem Orbán Viktor leváltásáról beszéltem, hanem arról, hogy hogyan lehet orosz, ukrán és magyar életeket megmenteni.”

A tüntetésről szóló beszámolónk itt olvasható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.