Márki-Zay szerint a háborús helyzet fontosabb a kampánynál

február 24., csütörtök 19:57
3

Márki-Zay Péter pozitívan értékelte, hogy Orbán Viktor kimondta: Putyin agresszor. „Nagyon sokáig hezitált megtenni, ismerjük el, ha valami jót cselekszik időnként” - mondta a 444-nek az ellenzék csütörtök esti tüntetése után, amelyen utolsóként szólalt fel.

A miniszterelnök-jelölt annak is örül, hogy a kormány ma ugyanúgy a NATO melletti kiállást javasolta, ahogy ő tette az elmúlt napokban. (Márki-Zay a héten arról beszélt, hogy ha NATO úgy döntene, akkor Magyarországnak a szövetség tagjaként akár katonai segítséget is kellene nyújtania Ukrajnának. Ezt a kormánymédia úgy tálalta, mintha Márki-Zay azonnal magyar katonákat akarna küldeni Ukrajnába.)

Az ellenzék szeretné, ha a kormány az oroszokkal szembeni szankcióként felfüggesztené Paks 2 engedélyezését, amire Orbán azt reagálta, hogy veszélyeztetné a rezsicsökkentést. Márki-Zay számított erre az érvre, de az ellenzék „nem a gázellátás függvényében fogja eldönteni, jogos-e az, hogy embereket mészárolnak le, vagy magyar testvéreinket besorozzák katonának, és életüket veszítik az ukrán-orosz fronton”.

„Ennél sokkal erkölcsösebb kiállást várunk el Orbán Viktortól.”

Fotó: Halász Júlia/444

Tudósítónk megkérdezte, mire alapozza az ellenzék, hogy Orbán háborút előkészíteni ment Moszkvába. Márki-Zay szerint nyilvánvaló, hogy erről volt szó, erre utal az is, hogy Putyin és Orbán testbeszéde alapján hűvös volt a légkör: Putyin hosszú asztalnál fogadta Orbánt, majd faképnél hagyta a sajtótájékoztatót. Szerinte Orbán nem merte megígérni, hogy megvétózza az uniós fellépést Oroszországgal szemben.

Márki-Zay szerint a háborús helyzet sokkal fontosabb a kampánynál.„Akkor, amikor emberek halnak meg, amikor 1945 óta először háborús konfliktus van Európában két szuverén ország közt, én sem a kampányról beszéltem, nem Orbán Viktor leváltásáról beszéltem, hanem arról, hogy hogyan lehet orosz, ukrán és magyar életeket megmenteni.”

A tüntetésről szóló beszámolónk itt olvasható.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt