A tanárok pénteken is folytatták a polgári engedetlenségi akciójukat

oktatás
2022 február 25., 14:08
comments 2

Pénteken is folytatódott a pedagógusok polgári engedetlenségi akciója. Voltak iskolák, ahol csak 1-2 órára nem vették fel a munkát a sztrájkjoguk kormány általi ellehetetlenítése miatt tiltakozó tanárok, máshol egész nap. A korábbi napok beszámolói és a témában készült videóink itt találhatók.

A budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium 21 művészként is aktív tanára feketébe öltözve, leragasztott szájjal, egy performansszal tiltakozott, amellett, hogy nem vették fel a munkát.

„A közoktatás mai helyzete, a pedagógus-utánpótlás elapadása, a többdiplomás, kiművelt emberfők elkeserítően és méltatlanul alacsony bérezése, a nyilvánvaló egzisztenciális kilátástalanság, valamint a szakmai párbeszéd teljes hiánya, tehát a bizalom hiánya egyre távolabb visz minket, még lelkes pedagógusokat és alkotókat az általunk elképzelt s a gyermekeknek valóban második otthont adó, személyiségüket és tehetségüket kibontakoztató, valódi, korszerű tudást nyújtó ideális iskola életre hívhatóságától és életben tarthatóságától”

- írták közös nyilatkozatukban.

link Forrás

A Budapest II. kerületi Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnáziumban a kb. 60 fős tantestületnek majdnem a kétharmada, 37 fő csatlakozott.

A II. kerületi Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium 37 tanára
photo_camera A II. kerületi Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium 37 tanára

Az Óbudai Nagy László Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 16 pedagógusa.

link Forrás

A Sashalmi Tanodában 40 fő vett részt a tiltakozó akcióban, ami a tantestületnek majdnem 90 százaléka, míg a Grassalkovich Antal Általános Iskolában 20 tanár, ami a tantestület kb. harmada.

A Kispesti Pannónia Általános Iskola 9 dolgozója.

link Forrás

A XVIII. kerületi Bókay Árpád Általános Iskolának 15 dolgozója csatlakozott.

A Bókay tanárai.
photo_camera A Bókay tanárai.

A IX. kerületi Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium 21 tanára.

link Forrás

A Zuglói Egyesített Óvoda Játékszín Tagóvodájának 5 dolgozója, míg a X. kerületi Wesley János Óvoda Általános Iskola és Gimnázium 29 pedagógusa.

link Forrás

Valamint a XX. Kerületi Kossuth Lajos Gimnázium 11 tanára.

link Forrás

Alapítványi iskolák közül elsőként a Lauder Javne Iskola és Óvoda számos dolgozója csatlakozott a tiltakozó tantestületekhez, és több mint 250 szülő is szolidaritásáról biztosította őket arról, hogy a sztrájkjog szerintük is alapjog.

A Lauder tiltakozó pedagógusai.
photo_camera A Lauder tiltakozó pedagógusai.

Zsámbékon a Premontrei Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium közgazdász tanára, Szalontainé dr. Takács Katalin az iskolájában egyedüliként nem tartotta meg az óráit. „Idén 65 éves leszek, de van négy gyerekem és négy unokám, elsősorban miattuk, és a diákjaim miatt csatlakozom a polgári engedetlenséghez. Mi mást tehetnék?” - írta levelében.

Szegeden a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium 31 tanára is a polgári engedetlenség eszközével élt.

link Forrás

Ráckevén az Ady Endre Gimnázium 19 tanára.

Ráckevei Adysok.
photo_camera Ráckevei Adysok.

A győri Kazinczy Ferenc Gimnázium 30 pedagógusa is részt vett a tiltakozó akcióban.

A Vecsési Halmi Telepi Általános Iskola 15 pedagógusa - a tantestület fele - csatlakozott a polgári engedetlenségi mozgalomhoz. Jelmondatuk: „Halmi - Hallgatni mi nem fogunk!”

Halmi: „Hallgatni mi nem fogunk!”
photo_camera Halmi: „Hallgatni mi nem fogunk!”

A Pécsi Tudományegyetem 1. számú Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 54 fős tantestületéből 15-en éltek ma a polgári engedetlenség eszközével.

A Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium és Kollégium 52 fős tantestületéből 33 fő nem vette fel ma a munkát.

photo_camera Tiszaújváros, Eötvös.

Az érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium 21 tanára is csatlakozott a plgári engedetlenséghez.

Az érdi VMG tanárai.
photo_camera Az érdi VMG tanárai.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.