2022 február 26., 17:35

A putyini propaganda problémája: nem is beszélhetnek háborúról, miközben Zelenszkijék mítoszokat teremtenek

photo_camera Fotó: ANTON VERGUN/Sputnik via AFP

Mindig azt halljuk, hogy Putyin a médiastratégiák mestere - ebben a háborúban viszont egyelőre nem az ő narratívájuk áll nyerésre, írja a Twitteren Ian Garner történész, aki könyvet is írt a sztálingrádi csata körüli propagandáról.

Garner szerint a szovjet propagandisták általában olyan történeteket írtak, amikben a kisemberek valami nagy dolgot tettek a közjóért. Ezek az emberi történetek akkor is működtek, amikor óriási szenvedés volt az országban, mert emberek sztorijához sokkal könnyebb kapcsolódni, mint amikor stratégiákról, vagy akár városokról van szó.

Putyinnak most kétféle problémája van Garner szerint. Az egyik, hogy az egész hadműveletet szigorúan „különleges műveletnek” kell hívni a médiában, tilos háborúnak nevezni - az egész úgy hangzik, mint valami adminisztratív intézkedés, ami nem vált ki érzelmeket. Akik meg háborúnak hívják, azt betiltással fenyegetik. De ha nem lehet háborúnak nevezni a háborút, hogy lehet nemzeti hősöket kreálni?

Puytin másik problémája Garner szerint, hogy Ukrajna most sokkal jobban teljesít a propagandaháborúban és a mítoszteremtésben. Ezeket az elmúlt napokban mindenki pontosan megismerte: az egész világhoz eljutott a túlerővel szemben a városát védő Zelenszkij képe (szemben a „hibbant nagypapa a bunkerben” Puytin-képpel), és mindenkihez eljutott az Orosz hadihajó, húzz a faszba! is.

Garner szerint pedig ezzel Ukrajna nemcsak a Nyugaton nyer médiaháborút, hanem ezek beszivárognak az orosz nyilvánosságba is. Ezért kell most gyorsan korlátozni a közösségi oldalakat Oroszországban.

„Putyin propagandistái nem győzhetnek, ha nem tudnak hősöket kreálni. És ez még csak a kezdet. Mi lesz, amikor a holttesteket elkezdik hazaszállítani, amikor megjelennek a felvételek a síró nagymamákról, akik elvesztették az unokájukat egy céltalan háborúban?”

Mindez persze önmagában nem feltétlenül lesz döntő, és a putyini propagandagépezet is rátalálhat még új történetekre. A háború első napjaiban viszont tényleg ez látszik.