Az ukrán elnök azt kéri a magyar kormánytól, hogy támogassák Oroszország kizárását a SWIFT rendszerből - A magyar külügy szerint sosem blokkoltunk egy szankciót sem

háború
2022 február 26., 11:41
comments 16

Ellentmondásos hírek terjednek arról szombaton délelőtt, hogy mely európai országok blokkolják még Oroszország kizárás a SWIFT pénzügyi rendszerből, de Magyarországot a legtöbb beszámoló a szankció ellenzői között említi.

Itt foglaltuk össze, miért fontos a SWIFT rendszer, és mit jelentene, ha Oroszországot kizárnák belőle.

Tegnap még úgy nézett ki, hogy a németek, az olaszok, az osztrákok, a ciprusiak és a magyarok is ellenzik a SWIFT-es kizárást, ma délelőttre viszont érdemben változni látszik a helyzet.

Az AFP beszámolója szerin Zelenszkij ukrán elnök kifejezetten a magyar és német kormányt kérte szombati beszédében, hogy ne blokkolják tovább a szankció bevezetését.

link Forrás

Kovács Zoltán kormányszóvivő a Twitteren fake news-nak nevezte, hogy a magyarok blokkolnák a szankciót, ugyanakkor nem írta explicit, hogy támogatnánk Oroszország kizárást a SWIFT rendszerből, csak azt, hogy az uniós állásponttal vagyunk, nem teszünk kevesebb, mint amit az unió kér tőlünk, és hogy a dolog nem Magyarországon múlik.

link Forrás

A lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki arról írt néhány perccel ezelőtt, hogy telefonon beszélt Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki biztosította őt, hogy támogatja az Oroszország elleni szankciókat, a SWIFT kizárást is beleértve.

link Forrás

Az ukrán parlament hivatalos oldala szerint Orbán a SWIF kizárás ellen érvel, és megemlítik, hogy Magyarország korábban akadályozta Ukrajna NATO közeledését. Azt kérik a magyar miniszterelnöktől, hogy támogassa az Euro-Atlanti integrációt és Ukrajna jogát függetlenséghez.

link Forrás

UPDATE 13:19

A magyar külügyminisztérium közleménye szerint

"Magyarország soha, egyetlen szankciós előterjesztéssel szemben sem szólalt fel, nem blokkolt és nem is blokkol semmit - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebookon az Oroszországgal szembeni szankciókkal kapcsolatban. Szijjártó Péter hangsúlyozta, Magyarország békét szeretne."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.