Németország a világháború óta először járulhat hozzá, hogy német fegyvereket szállítsanak háborús övezetbe

háború
2022 február 26., 16:52
comments 17
Olaf Scholz, Németország kancellára
photo_camera Olaf Scholz, Németország kancellára Fotó: KAY NIETFELD/dpa Picture-Alliance via AFP

Két uniós tisztviselő szerint Németország engedélyezte Hollandiának, hogy 400 német gyártású rakétavetőt (RPG-t) küldjön az ukrán seregnek az orosz megszállók elleni harchoz.

A döntésre állítólag az uniós- és NATO-szövetségesek nyomására került sor, és ez nagyon jelentős változást jelent Berlin katonai politikájában. A II. világháború óta Németország következetesen ragaszkodott ahhoz a gyakorlathoz, hogy nem engedélyezi az általa ellenőrzött fegyverek konfliktusövezetbe szállítását.

A mostani döntés nem jelent automatizmust, mert a fegyverszállítási kérelmek jóváhagyása minden esetben egyedileg történik. De ha az engedélyezés gyakorlat marad, az nagyon megdobhatja a fegyverforgalmat, miután a kontinens fegyvereinek és lőszereinek döntő része német gyártmány. (A német kormány ellenőrzési joggal rendelkezik saját gyártású fegyvereinek kereskedelme felett.)

A Politico szerint ukrán tisztviselők hetek óta panaszkodtak arra, hogy Németország nem engedélyezi az Ukrajna védelmét erősítő fegyverszállítmányokat. Észtország is közölte, hogy régi ágyúkat akart küldeni Kijevnek, de Németországtól nem kapott jóváhagyást. Észtország Finnországtól vásárolta a fegyvereket, de Németország engedélye nélkül nem küldhette tovább háborús övezetbe lövegeket.

Ukrán és uniós tisztségviselők is némi gúnnyal fogadták, amikor januárban Németország - a leggazdagabb európai ország - 5000 sisakot küldött, hogy ezzel támogassa az ukrán védelmi kapacitásokat. A blokk ugyanis nem minden harci eszközre, csak a halálos fegyverekre vonatkozott. Február elején Olaf Scholz kancellár még kitartott amellett, hogy német fegyvereknek nincs helyük háborúban.

A holland RPG-kkel kapcsolatos vita Scholz kijelentése előtt pár nappal, nagyjából egy hónapja pattant ki. A vita felgyorsult azok után, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök teljes körű inváziót indított Ukrajnában. Sürgős szükség támadt arra, hogy Kijevet fegyverekkel és lőszerrel lássák el.

Az elmúlt napokban több nyugati szövetséges is jelezte, hogy fegyverekkel, lőszerrel és légvédelmi rendszerekkel segítik Ukrajnát.

Lengyelország megkezdte a lőszerek szárazföldi szállítását, Észtország és Lettország Javelin páncéltörő fegyvereket küldött az ukrán határhoz. Csehország is közölte, hogy fegyvereket és lőszert küld az ukránoknak. Szlovákia lőszerrel, gázolajjal és kerozinnal támogatja Kijevet.

Hollandia szombaton közölte, hogy 200 Stinger légvédelmi rendszert küld Ukrajnának, Belgium pedig bejelentette, hogy 2000 géppuskát és 3800 tonna üzemanyagot szállít le. Az Egyesült Államok 350 millió dollárig terjedő támogatást tett elérhetővé Ukrajna védelmének megerősítésére. (Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.