Németország 1000 tankelhárítót és 500 légvédelmi rakétát küld az ukránoknak

háború
február 26., 18:52
comments 46
photo_camera Ukrán katonák Javelin tankelhárító rakétával gyakorlatoznak 2022. február 13-án. Fotó: EyePress via AFP

A német kormány hivatalosan is felfüggesztette azt a II. világháború óta tartó gyakorlatát, hogy nem engedélyezi német fegyverek szállítását konfliktuszónákba.

Ez már délután elterjedt, miután kiszivárgott, hogy Hollandiának a német kormány engedélyezte 400 rakétavető leszállítását Ukrajna számára. A kabinet ezt nem csak megerősítette később, de bejelentették, hogy Németország is támogatja az ukrán védekezést.

Olaf Scholz kancellár maga jelentette be, hogy Németország 1000 tankelhárítót és 500 Stinger-típusú légvédelmi rakétát küld Ukrajnának. Scholz azt nyilatkozta szombat kora este, hogy Németország „kötelessége, hogy lehetőségeihez mérten támogassa Ukrajnát abban, hogy megvédje magát Vlagyimir Putyin megszálló hadseregével szemben”.

A fegyvereket a lehető leghamarabb leszállítják az ukrán hadseregnek.

Berlin engedélyezte NATO-partnerországainak, Hollandiának és Észtországnak is a fegyverszállításokat Ukrajnának. Hollandia esetében 400 német gyártmányú páncéltörő fegyverről van szó, Észtország pedig engedélyt kapott arra, hogy régi NDK-s (keletnémet) készletekből tüzérségi fegyvereket küldjön. (Deutsche Welle)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt