Több ezren tüntettek Athénban az infláció miatt

február 26., szombat 19:22
1

Ezrek tüntettek szombaton Athénban a szakszervezetek felhívására a magas megélhetési költségek miatt.

A görög fővárosban a parlament épülete előtt gyülekeztek a PAME szakszervezet felhívására a demonstrálók, hogy tiltakozzanak az infláció, a rosszabbodó életkörülmények és az új munkaügyi törvény ellen.

Januárban az árak 6,2 százalékkal voltak magasabbak, mint az előző év januárjában, és az áremelkedés az ukrajnai háború miatt várhatóan tovább folytatódik.

Hivatalos adatok szerint az elektromos áram árai januárban 56 százalékkal nőttek, az üzemanyagoké 21,6 százalékkal, a földgázé pedig 156 százalékkal emelkedett.

Fotó: LOUISA GOULIAMAKI/AFP

A konzervatív kormány segítséget ígért a legrászorultabbaknak, valamint kilátásba helyezte a jelenlegi mintegy 650 eurós havi minimálbér megemelését. Krisztosz Sztaikúrasz pénzügyminiszter péntek este kijelentette, hogy Görögország idő előtt visszafizeti a Nemzetközi Valutalap kölcsönét és az így megtakarított kamatokat a háztartások és a vállalatok megsegítésére fordítják.

Görögországot, ahol a munkanélküliség 13 százalékos - az egyik legmagasabb az euróövezetben -, még mindig sújtja a 2010-2018 közötti pénzügyi válság súlyos öröksége. Az Európai Unióban a szegények arányát tekintve a harmadik helyen áll Bulgária és Románia mögött, 2020. évi hivatalos adatok szerint a lakosság egynegyedét (28,9 százalékát) fenyegeti szegénység. A koronavírus-világjárvány súlyos csapást mért a görög gazdaságra, a GDP egynegyedével csökkent, visszaestek a bérek és a jövedelmek.

Fotó: LOUISA GOULIAMAKI/AFP

A gazdaság mintegy egynegyedét kitevő turizmus újbóli fellendülésének - amely tavaly több mint tízmilliárd eurós bevételt jelentett a költségvetésnek - és az Európai Unió támogatásainak köszönhetően az ország 2021-ben visszanyerte veszteségei egy részét. A bruttó hazai össztermék, amely az előrejelzések szerint 6 százalékos volt 2021-ben, idén a 4,5 százalékot is elérheti a két évvel korábbi 9 százalékos visszaesés után.

Az államadósság szintén csökkenőben van: míg 2021-en a GDP 197,1,0 2020-ban pedig 206,3 százaléka volt, idén várhatóan 189,6 százalékra csökkent. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt