Kitiltják az orosz propagandát és a repülőgépeket az EU területéről

háború
2022 február 27., 17:52
comments 17

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen vasárnap délután újabb szankciókat jelentett be Oroszországgal szemben Ukrajna lerohanása miatt. Kitiltanak minden orosz tulajdonú, orosz regisztrációjú vagy orosz irányítású repülőgépet az uniós légtérből. „Ezek a gépen nem tudnak többé leszállni, felszállni vagy átrepülni az EU területe felett” - mondta von der Leyen. A lépés az orosz oligarchák magángépeire is vonatkozik.

Egyben letiltják az orosz propagandát is, így az állami tulajdonú Russia Today, a Sputnik és a leágazásaik nem hirdethetik tovább Putyin üzeneteit. Valamint szankciókat vetnek ki Fehéroroszországra is, ami csatlósállamként szintén részt vesz az Ukrajna elleni háborúban. Ezek a az ország legfontosabb szektorait és exporttermékeit érintik majd.

Von der Leyen beszélt arról is, hogy az EU történetében először pénzügyi segítséget nyújt fegyverek vásárlására és szállítására olyan államnak, ami támadás alatt áll. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.