Magyarországra már több mint 62 ezer, Romániába 43 ezer menekült érkezett Ukrajnából

háború
2022 február 27., 08:40
comments 4

Több mint 62 ezren léptek be csütörtöktől szombat éjfélig a magyar-ukrán határon Magyarországra - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vasárnap a rendőrségi honlapon. Az összesítés szerint a két ország közös határszakaszán csütörtökön 19 978-an, pénteken 19 618-an, szombaton pedig 23 140-en érkeztek az országba. A kilépők számában is emelkedést tapasztaltak, csütörtökön 5452-en, pénteken 5744-en, szombaton 7810-en távoztak valamelyik határátkelőhelyen át Ukrajnába.

Menekülők tömegei az Isaccea-Orlivka határátkelőnél Románia és Ukrajna között.
photo_camera Menekülők tömegei az Isaccea-Orlivka határátkelőnél Románia és Ukrajna között. Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

A megyei rendőr-főkapitányság azt is közölte, hogy a rendőrség teljes kapacitással üzemelteti mind az öt Ukrajnával közös közúti határátkelőhelyet és biztosítja az onnan Magyarországra érkezők folyamatos belépését.

A rendőrök nem fordítanak vissza a határon senkit. Azokat, akik menetrendi vagy anyagi okokból, családi, rokoni, baráti segítség híján nem tudnak a határátkelőhelyekről tovább indulni, menedékhelyekre kísérik, ahol biztosítják az ellátásukat.

Románia területére szintén nagy tömegben érkeztek ukrán állampolgárok, több mint 43 ezren menekültek át légi, vízi és szárazföldi úton a román határrendőrség adatai szerint. Négy szárazföldi közös határátkelő mellett Moldova felől sokan érkeztek. Több ezren már elhagyták Romániát Magyarország vagy Bulgária felé.

Lengyelországba még ennél is többen menekültek át: az orosz támadás kezdete óta már 156 ezren érkeztek Ukrajnából Lengyelországba, csak szombaton 77,3 ezren keltek át a határon - közölte a lengyel határőrség. (MTI, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.