Megnyerheti még Putyin ezt a háborút?

külföld
2022 február 27., 15:39
comments 40

Bár minden percben változhat a helyzet, egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy továbbra is az ukrán hadsereg kezében van az irányítás. Az orosz hadsereg hiába ostromolja Kijevet, és jelen állás szerint úgy néz ki, az ukrán erők visszafoglalták Harkiv városát. De meg tudja-e védeni magát Ukrajna, vagy végül Putyin serege kerekedik felül?

Az Observer szerkesztőségi cikkében arról írnak, hogy bár az ukránok láthatóan nagyon elszántan és bátran védik hazájukat, ha az oroszok belelendülnek, annak csúnya vérfürdő lehet a vége. Putyin láthatóan elszámolta magát, amikor azt hitte, gyors győzelmet arat majd Oroszország Ukrajna felett. Az orosz elnök diplomáciailag teljesen elszigetelődött, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte a támadást, és még a szövetségese, Kína sem volt hajlandó támogatni az Ukrajna ellen indított offenzívát. Közben Európa szerte tüntetnek az utcákon a háború ellen.

Tüntetés Krakkóban 2022. február 27-én.
photo_camera Tüntetés Krakkóban 2022. február 27-én. Fotó: BENJAMIN FURST/Hans Lucas via AFP

Az Economist felidézte, hogy az orosz hadsereg utoljára 1943 őszén ostromolta Kijevet, amikor a Vörös Hadsereg átkelt a Dnyeperen, és visszafoglalta a várost a náci Németországtól. Novemberben a német haderő összeomlott, és szovjet tankok lepték el az ukrán fővárost. Mint írják, a legfontosabb csata most is Kijevben zajlik.

Február 24-én az oroszok megpróbálták elfoglalni a repülőteret, de kudarcot vallottak. A nehezen ellenőrizhető hírek szerint az ukránok lelőttek két orosz Il-76-os szállítógépet. Az Economist azonban ugyanarra jutott, mint az Observer: bár nagyon bátran védik az ukránok a várost, ennek az egésznek nagyon rossz vége lehet. De az már más kérdés, Putyin megnyerheti-e még ezt a háborút.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.