EU: Van elég gáz, hogy ezt a telet kihúzzuk

eu
2022 február 28., 20:47
comments 2

Hétfő délután órákon át tanácskoztak az EU-s tagállamok energetikáért felelős miniszterei, és megállapították, hogy van elég tartalék a tárolókban, hogy a mostani fűtési szezonban már ne legyen nagy baj.

Az EU nem szakította meg a gázimportot Oroszországból, de a tagállamoknak fel kell készülniük arra, hogy az oroszok a szankciókat megtorolva elzárják a gázt, vagy tovább csökkentik a leszállított mennyiséget.

Tavaly nyár óta a Gazprom kizárólag hosszú távú szerződést hajlandó kötni EU-s cégekkel, ezért azóta jóval kevesebb gáz érkezik az európai piacra, mint korábban. Ez is hozzájárult az európai energiaárak drasztikus emelkedéséhez. Az EU próbál felkészülni arra a lehetőségre is, hogy teljesen leállhatnak a Gazprom szállításai.

LNG-t szállító tankerhajó.
photo_camera LNG-t szállító tankerhajó. Fotó: Mischa Keijser/Cultura Creative

Az EU-s tárolók összesen 30 százalékig töltöttek, persze az arány országonként és tárolóként változik. E tartalék mintegy fele áprilisban el fog fogyni. A miniszterek úgy döntöttek, hogy ki kellene dolgozni egy rendszert egymás segítésére, már csak azért is, mert nincs az összes tagállamnak tárolója. Egységes szabályozásra törekszenek továbbá, hogy meghatározzák, mennyi gázt kell mindenképpen a tárolókban tartani. Erről most országonként eltérő szabályok vannak érvényben.

Az EU arra készül, hogy tavasztól új forrásokból töltse fel a készleteket. Továbbra is napirenden van egy közös beszerzési rendszer kialakítása, bár végső döntés még nincs erről.

Az Európába érkező LNG szállítások minden korábbi rekordot megdöntöttek, 2022-ben havi 10 milliárd köbméter légnemű gáznak megfelelő mennyiség érkezett - ez havonta valamivel több mint Magyarország teljes éves fogyasztása.

Az LNG szállítások bővítését igyekszik támogatni az EU, de fel kell készülni a versenyre az ázsiai vásárlókkal, akik a termék legnagyobb felvásárlói. Vagyis az átállás orosz vezetékesről a cseppfolyósított gázra elvben lehetséges, de drága lesz.

Hosszú távon a megoldás a gáz visszaszorítása és a megújulók növelése lehet, vélekedtek a tanácskozás utáni sajtótájékoztatón az EU-s intézmények energetikai illetékesei.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.