A nagyhatalmak így viselkednek! – vágta oda az orosz kormány tanácsadója a Channel 4 műsorában

háború
2022 március 01., 08:19
comments 20

Hétfő este a brit Channel 4 műsorában kérdezték Dmitrij Szuszlovot, a moszkvai Higher School of Economics nemzetközi kapcsolatok szakértőjét, az orosz kormány tanácsadóját.

A beszélgetés azzal kezdődött, hogy a Lvivből bejelentkező műsorvezető, Matt Frei megkérdezte, hogyan tudják megindokolni civilek megölését. Az interjú ezután így zajlott:

link Forrás

- Az orosz fél visszautasítja, hogy ártatlan civileket ölt volna meg. Moszkvában az a nézet uralkodik, hogy a civileket ukrán nacionalisták ölik meg, akik azt a látszatot akarják kelteni...

- Ez ostobaság.

- ... hogy az orosz csapatok tették ezt. A katonai műveletek Ukrajna átalakításáért zajlanak. Igen, először katonai erővel. A cél a keleti szláv népek egységének helyreállítása, oroszok és ukránok történelmi egységének helyreállítása.

- Ártatlanok vérének kiontásával?

- Nem látom értelmét a rombolásnak és civilek megölésének. Az egyetlen ok, amiért Kijev még nem lett elfoglalva, az az, hogy Oroszország nem akar kárt tenni a városban. Ukrajna közben támadó rakétákat telepít lakott területre Kijevben. Így nem lehet ezeket megsemmisíteni rakétákkal.

- Elnézést, de meg kell, hogy kérdezzem. Intelligens emberként tényleg azt gondolja, hogy ukrán rakétákkal okoznak kárt ukrán civileknek? Tényleg ezt gondolja?

- Nem láttam egyértelmű bizonyítékát annak, hogy orosz rakéták rombolnának le civil célpontokat Ukrajnában.

- Dmitrij, orosz tankok vannak ukrán földön. Hadoszlop tart Kijev felé. Orosz tüzérség van Harkovnál. Ezek orosz katonák, orosz felszerelés. Mit gondol, miért vannak ott?

- Azért vannak ott, hogy megvalósítsák a célokat, amiket Vlagyimir Puytin meghatározott. Ukrajna de-militarizációját és nácimentesítését. Más szavakkal: megvalósítani a rendszerváltást, új, átmeneti ukrán kormányt felállítani, és megkezdeni az ország átalakításának lassú és nehéz folyamatát. Ennek érdekében természetesen az ukrán csapatoknak be kell fejezniük az ellenállást, a nacionalista ezredeket pedig meg kell semmisíteni.

- Dmitrij, az ukránok, a férfiak, nők és gyerekek, akikkel beszéltem, nem akarják, hogy maguk itt legyenek.

- Nos, az amerikaiak miért nem mentek haza 2003-ban Irakból? Sajnálom, de nem a Paradicsomban élünk.

- Az egy katasztrófa volt, senki sem akarja megvédeni azt a háborút. De az amerikaiak bűnei igazolják a bűnöket, amiket az oroszok most elkövetnek?

- Igen, persze, hogy igazolják! Igen, persze, hogy igazolják! Mert a nagyhatalmak úgy viselkednek, mint a nagyhatalmak!

- Mondja meg ezt annak a hatéves gyereknek Mariupolban, aki meghalt! Ez nonszensz, Dmitrij.

- Hány gyerek halt meg Belgrádban, amikor a NATO bombázta? Hány gyerek halt meg Afganisztánban, Irakban, Líbiában? Ami még mindig egy fekete lyuk. Ne csináljuk már! Mi nem osztozunk abban a hübriszben...

- De ettől még rendben van, hogy maguk most ezt csinálják? Ez a kérdés.

- Ahogy mondtam, személy szerint nekem pszichológiailag nagyon nehéz elfogadni ezt a helyzetet, ami szerintem szörnyű, és amiről nehéz volt elképzelni, hogy bekövetkezik. De látom benne a rációt. Megértem a célokat. Elfogadom, hogy nagyon magas az ár. De mivel már elkezdődött ez a művelet, nincs más lehetőség, mint végrehajtani.

- Végül térjünk át arra a témára, amit Vlagyimir Putyin vett elő a hétvégén. Ez a nukleáris elrettentés. Tényleg azt gondolja, hogy ez a válság, ami most már háború, átcsaphat atomháborúba?

- Nem hiszem.

- Akkor miért fenyegetőzik ezzel Putyin? Nukleáris elrettentéssel?

- Nem fenyegetőzik nukleáris fegyverekkel. Csak megerősítette a nukleáris elrettentő erőket

- Lehet, de ebben a helyzetben ez elég riasztóan hangzik.

- Nem hiszem. A Biden-adminisztráció figyelmes és racionális megközelítést választott. Egyértelműen kimondták, hogy nem fognak háborúzni Oroszországgal Ukrajna miatt. A NATO is azt mondta, nem lesz repüléstilalmi övezet. Éppen azért, mert egy katonai összetűzés a Nyugat teljes megsemmisüléséhez vezetne, ahogy Oroszország teljes megsemmisüléséhez is.

A teljes adás (a részlet a videóban 3:40-től):

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.