Nehezebb lenne a kormányváltás, ha a Mi Hazánk bejutna a parlamentbe

POLITIKA
2022 március 01., 16:23
comments 3

A Fideszt és az ellenzéket is kellemetlenül érintené, ha a Mi Hazánk bejutna a parlamentbe. Ha Toroczkai László pártja szerezne 4-5 képviselői helyet, akkor az ellenzéki összefogásnak legalább 5 százalékkal meg kellene vernie a Fideszt a kormányalakításhoz, írja elemzésében a 21 Kutatóközpont.

Ebben az esetben, ha az ellenzéki összefogás 1-5 százalékkal verné meg a Fideszt, a Mi Hazánk lehetne a mérleg nyelve az Országgyűlésben. Ha egy százalékosnál szűkebb lenne az ellenzék fölénye, vagy a Fidesz kerekedne felül, akkor ismét a Fidesz alakíthatna kormányt. (Mi a helyzet akkor, ha nem jut be a Mi Hazánk? A kutatóközpont szerint akkor az ellenzéknek 3 százalékos győzelem is elég, annál szűkebb siker viszont még mindig Fidesz-kormányt hozna.)

Bár a közvélemény-kutatások szerint a Mi Hazánk nem éri el a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, az elmúlt időszakban jelentősen növelni tudta támogatottságát, minden jel szerint oltásellenes kampányának köszönhetően.

link Forrás

Az Iránytű Intézet tavaly október-decemberi adatai alapján a 21 Kutatóközpont arra jutott, hogy

  • a Mi Hazánk szavazói közt jóval több a férfi (57 százalék), mint a teljes népességben (47,5 százalék),
  • sokkal kevesebb köztük a 65 év feletti (11 százalék a teljes népességbeli 30 százalék helyett), ehelyett a 40-49-es korosztályban erősek,
  • csak a szavazóik 14 százaléka diplomás (a teljes népességben 21 százalék), annál több a szakmunkás (45 százalék),
  • 13 százalékuk budapesti, miközben az ország lakosságának 18 százaléka a fővárosban él.

A mihazánkosok 55 százaléka kormányváltást szeretne, viszont többen örülnének Orbán Viktornak Márki-Zay Péterrel szemben (37 és 23 százalék). Korábbi mérésekkel összevetve úgy tűnik, a párt inkább olyan választókat tudott magához csábítani az utóbbi hónapokban, akik szimpatizálnak a kormánnyal.

Persze, mivel számszerűen még mindig elég kevés Mi Hazánk-szavazó van, itt a szokásosnál is nagyobb a statisztikai hibahatár.

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke, a párt lezárások elleni tüntetésén március 15-én
photo_camera Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke, a párt lezárások elleni tüntetésén tavaly márciusban

Toroczkai korábban kizárta, hogy koalíciót kössenek akár az ellenzékkel, akár a Fidesszel. A 21 Kutatóközpont felidézi, hogy az ellenzéki vezetésű önkormányzatokban a Mi Hazánk általában a Fidesszel közösen kritizálja a polgármestert, fideszes vezetéssel szemben viszont barátságosabb.

Dombóváron például olyan önkormányzati képviselőt indítanak mihazánkosként az országgyűlési választáson, aki a Fidesz-KDNP jelöltjeként jutott be a testületbe, Mezőkövesden pedig a kormánypárti polgármester a helyi mihazánkos képviselők nyomására tiltott be egy mesekönyvet.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.