„Nem vagyunk idegengyűlölők. Csak nem akarunk keveredni másokkal”

külföld
2022 március 01., 12:36
comments 1

150 muszlim diák kezdett bele egy imaház építésébe a dél-koreai Tegu városában, miután a korábban erre a célra használt középületet le kellett bontani. Ez hatalmas tiltakozást váltott ki a helyi lakosokból, iszlamofób táblákkal és 175 ezer aláírást számláló petícióval tüntetnek az építkezés ellen, amely szerintük terroristafészekké és bűnözőkkel teli nyomornegyeddé tenné városukat.

„Kirekesztőnek tűnhetünk, de ez tett minket azzá, akik vagyunk. Nem vagyunk idegengyűlölők. Csak nem akarunk keveredni másokkal” - nyilatkozott a tüntetést szervező bevándorlóellenes hálózat vezetője.

Az ügy azonban bőven túlmutat a városnegyed életén és országos szintű, központi jelképe lett egy bevándorlóellenes kampánynak.

A tiltakozás nem előzményektől mentes. 2018-ban körülbelül 500 jemeni menekült érkezett Csedzsu szigetére, kihasználva, hogy turistaként vízummentesen lehetett belépni a szigetre. Ez az első nagyobb bevándorlóellenes tüntetéshullámot robbantotta ki Dél-Koreában. A közbeszédet országszerte meghatározta a terrorizmustól való félelem. A kormány ennek hatására megtiltotta a menekülteknek, hogy elhagyják a szigetet, és belépjenek az ország más részeire.
A muszlim menekültek kérdése annyira kényes manapság Dél-Koreában, hogy mikor tavaly 390 afgán menekültet fogadott be az ország, a kormány nem menekülteknek, hanem „különleges hozzájárulóknak” nevezte őket.

Szintén tavaly szivárgott ki egy felvétel, amin egy dokumentumok nélküli marokkói férfi látható, akit hátrakötött kézzel tartottak elképesztően rossz körülmények között egy szűk cellában. Az ügyben az Igazságügyi Minisztérium elismerte, hogy ezzel a gyakorlattal emberi jogokat sértettek.

Tegu látképe
photo_camera Tegu látképe Fotó: By Dittwjfsdgkvkdjg - Own work, CC BY-SA 3.0

A mecset építése ellen tüntetők történelmi okokkal indokolják tiltakozásukat. Szerintük országuk területi, nyelvi és etnikai egysége védte meg őket ez idáig a külső támadásoktól. A frusztráció valódi oka minden bizonnyal inkább az elszabaduló lakhatási válság és a súlyosan mélyülő társadalmi különbségek. De ahogyan a világ rengeteg pontján, Dél-Koreában is a bevándorlókra próbálják szűkíteni a problémák forrását. Egy prominens konzervatív politikus például a Facebookon fogadkozott, hogy megválasztása után a bevándorlók nem részesülhetnek majd az ingyenes állami egészségügyben.

A mecset építése jelenleg szünetel, mindkét oldal a bíróságra igyekszik vinni az ügyet. Azonban emberi jogi ügyvédek szerint ott is lejt a pálya: a dél-koreai jogrendszerbe bele van építve a bevándorlók elleni diszkrimináció. Egy diszkrimináció-ellenes törvénytervezet már évek óta az országgyűlés előtt van, ám erőteljes keresztény egyházi lobbi ez idáig megakadályozta az életbe lépését.

A dél-koreai választásokat március 9-én tartják. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.