Oroszország a Wikipediát is blokkolná a háborúról szóló szócikk miatt

március 1., kedd 20:22
17

Az orosz szövetségi cenzor bejelentette, hogy elérhetetlenné teszi az egész online enciklopédiát az Oroszország Ukrajna elleni inváziójáról szóló szócikke miatt. Az orosz hatóságok sem az invázió, sem a háború szót nem fogadják el.

Az Állami Duma pénteken rendkívüli ülésen tárgyalhatja azt a törvényjavaslatot, ami bűncselekménnyé nyilvánítaná az ukrajnai invázióról szóló dezinformációk terjesztését. Szergej Bojarszki, az alsóház alelnöke a TASS hírügynökségnek azt mondta, hogy meg kell tisztítani az internetet „az álhírektől”.

Korábban a központi cenzor megpróbált blokkolni minden olyan híroldalt, ami nem csak az állam által közölt információkat közölte és speciális katonai művelet helyett háborúként vagy invázióként hivatkozott Ukrajna lerohanására.

Kedden jelentették be azt is, hogy a cenzúráért felelős orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) korlátozta a kormánykritikus orosz Eho Moszkvi rádióállomás és az ellenzéki Dozsgy online televízió adásának foghatóságát. A Roszkomnadzor szerint a két adó „rendszeresen és célzottan közölt hamis információkat Oroszország ukrajnai különleges hadműveletéről”. A hatóság a főügyészség követelésére döntött az Eho Moszkvi és a Dozsgy betiltása mellett. (Meduza)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt