Oroszország a Wikipediát is blokkolná a háborúról szóló szócikk miatt

INTERNET
2022 március 01., 20:22
comments 17

Az orosz szövetségi cenzor bejelentette, hogy elérhetetlenné teszi az egész online enciklopédiát az Oroszország Ukrajna elleni inváziójáról szóló szócikke miatt. Az orosz hatóságok sem az invázió, sem a háború szót nem fogadják el.

link Forrás

Az Állami Duma pénteken rendkívüli ülésen tárgyalhatja azt a törvényjavaslatot, ami bűncselekménnyé nyilvánítaná az ukrajnai invázióról szóló dezinformációk terjesztését. Szergej Bojarszki, az alsóház alelnöke a TASS hírügynökségnek azt mondta, hogy meg kell tisztítani az internetet „az álhírektől”.

Korábban a központi cenzor megpróbált blokkolni minden olyan híroldalt, ami nem csak az állam által közölt információkat közölte és speciális katonai művelet helyett háborúként vagy invázióként hivatkozott Ukrajna lerohanására.

Kedden jelentették be azt is, hogy a cenzúráért felelős orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) korlátozta a kormánykritikus orosz Eho Moszkvi rádióállomás és az ellenzéki Dozsgy online televízió adásának foghatóságát. A Roszkomnadzor szerint a két adó „rendszeresen és célzottan közölt hamis információkat Oroszország ukrajnai különleges hadműveletéről”. A hatóság a főügyészség követelésére döntött az Eho Moszkvi és a Dozsgy betiltása mellett. (Meduza)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.